Egons Oskars Judrups ir ieguvis fizikas maģistra grādu un šobrīd strādā Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) spektroskopijas laboratorijā par laborantu. Tā kā tikai nesen sācis strādāt institūtā, darbs sniedz jaunu pieredzi un saskarsmi ar jauniem cilvēkiem. Egons slavē savus kolēģus, kas vienmēr gatavi palīdzēt, pastāstīt un izskaidrot nesaprotamo.

Topošā zinātnieka interese par fiziku radās, jo tā parāda pasauli mums apkārt no pavisam cita skatupunkta, kas pat visikdienišķākās lietas spēj padarīt interesantas. Fizika izskaidro dažādus procesus un mehānismus, kas palīdz tos lietderīgi izmantot savā labā.

Kurā brīdī saprati, ka studēsi fiziku? Kāpēc šāda izvēle?

Skolā bija fantastiska fizikas skolotāja, kas radīja sākotnējo interesi, un, kā izrādījās, man ļoti labi padevās fizika un matemātika, tāpēc šķita tīri likumsakarīgi turpināt mācīties šajā jomā.

Kāpēc izvēlējies savu dzīvi saistīt ar zinātni? Kādi ir zinātnieka profesijas plusi un mīnusi?

Man vienmēr ir paticis eksperimentēt ar dažādām lietām. Attiecīgi darbs zinātnē ir gandrīz kā personīgais hobijs, kas ļauj izpausties tālāk. Viens no lielākajiem zinātnieka profesijas plusiem – iespēja plānot savu darba laiku. Mīnusi – dažkārt pētāmās tēmas ir atkarīgas no aktualitātēm pasaulē, kas var nesakrist ar tavu zinātnisko virzienu, kurā tev ir padziļinātas zināšanas.

Ko tu teiktu tiem, kas šaubās, vai ir vērts studēt eksaktās zinātnes?

Aiziet! Eksaktās zinātnes atver neiedomājami daudz durvju neskaitāmām iespējām. Un pat ja tu nekļūsi par zinātnieku, iegūtās zināšanas noderēs dzīvē, jo tās iemāca domāt.

Nobeigumā Egons teic, ka neatkarīgi no tā, vai cilvēks izvēlas karjeru zinātnē vai nē, eksakto zinātņu studijās iegūtā pieredze neapšaubāmi bagātina un palīdz visās dzīves jomās.

Dalīties