Mums ir jābūt pašai mazākajai kvantu tehnoloģiju lielvalstij, "Radio NABA" 18. jūlija raidījumā "Zinātnes vārdā" norādīja Latvijas Universitātes (LU) tenūrprofesors, LU Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centra vadītājs un Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis Andris Ambainis. Viņš uzsvēra, ka Latvija, būdama valsts ar nelieliem cilvēkresursiem, arī var veiksmīgi risināt konkrētas problēmas un sadarboties ar citām valstīm.

Sarunā profesors stāsta par kvantu fiziku, kvantu mehāniku, kvantu datoriem un to īpatnībām, kā arī par Latvijas Kvantu iniciatīvu, kura apvieno Latvijas vadošos kvantu tehnoloģiju jomas zinātniekus un mācībspēkus ar mērķi atbalstīt zināšanas, prasmes, tehnoloģijas un idejas, kas saistītas ar kvantu fizikas teorijas praktiskiem pielietojumiem. Šī iniciatīva ir daļa no Eiropas un pasaules mēroga centieniem izveidot un pielietot virkni kvantu fenomenos bāzētu tehnoloģiju, kas nesīs revolucionāras izmaiņas skaitļošanā, sakaros un sensoru izveidē.

Latvijas Kvantu iniciatīva ir lielākais sadarbības projekts kvantu skaitļošanā. Šobrīd kvantu tehnoloģijas Eiropā ir ļoti aktuālas, un aizvien vairāk Eiropas valstu tiek veidoti kvantu projekti, kas apvieno dažādu nozaru zinātniekus – no datorzinātniekiem līdz fiziķiem. Mēs esam izveidojuši šādu projektu Latvijā, kas ir tapis ar Eiropas Atveseļošanas fonda atbalstu. Šis projekts darbosies trīs gadus, līdz 2026. gadam. Pie projekta strādājam mēs, Latvijas Universitātes Kvantu datorzinātnes centrs, kopā ar Rīgas Tehniskās universitātes Telekomunikāciju institūtu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu un Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu. Mērķis ir nosegt visu, kas Latvijā notiek kvantu jomā un ir saistīts ar kvantu tehnoloģijām.

Raidījuma ieraksts

Dalīties