Karjeras uzsākšana zinātnē var būt aizraujošs ceļojums, kas piepildīts ar interesantiem atklājumiem un iespējām. Tomēr, tāpat kā jebkurš ceļš, tam ir savi izaicinājumi un neskaidrības.

Zinātnes karjeras priekšrocības:

1. Intelektuālā attīstība. Zinātnieka karjeru visvairāk izbaudīs zinātkārie, kas vienmēr meklē atbildes uz interesējošiem jautājumiem un nebeidz brīnīties par pasauli sev apkārt. Savukārt no fiziķiem dzirdēts, ka fizika iemāca strukturēti domāt un risināt problēmas, kas noder ne vien tieši zinātnieka darbā, bet dzīvē kopumā. Cilvēkam, kurš savu profesionālo dzīvi nolēmis veltīt zinātnei, svarīgi sekot līdzi jaunākajiem pētījumiem un sasniegumiem savā jomā, kas ne vien asina prātu, bet arī iedvesmo. “Galvenais, kas raksturo zinātnieka profesiju, ir vajadzība mācīties visa mūža garumā. Varbūt kādam tas varētu likties kā profesijas mīnuss, bet man tas dod pārliecību, ka ilgi būšu ieinteresēta tajā, ko daru,” komentē Viktorija Pankratova, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) Spektroskopijas laboratorijas zinātniskā asistente, kas pašlaik savas studijas turpina Latvijas Universitātes doktorantūrā, materiālu fizikas novirzienā.

2. Ieguldījums sabiedrībā. Ja savu dzīvi gribi saistīt ar profesiju, kas var mainīt pasauli – zinātnieka profesija ir tieši tas, kas vajadzīgs! Zinātnieka profesija piemērota tiem, kam ir svarīgi, ka ieguldītais darbs var būtiski ietekmēt sabiedrību un pasauli kopumā: sākot ar labāku metožu, iekārtu vai to komponentu radīšanu medicīnā līdz enerģētiskās neatkarības un ilgtspējas nodrošināšanai. Atcerieties, ka ikdienā tik pierastu lietu kā viedtālruņa, datora, sakarus nodrošinošā satelīta, medicīnas iekārtu un dažādu transportlīdzekļu izgudrošanā savu roku ir pielikuši ne vien inženieri, bet arī zinātnieki.

3. Daudzveidīgas iespējas. Apgūstot kādu no STEM jomām, paveras plašs karjeras iespēju klāsts dzīvības zinātnēs, ķīmijā, fizikā, datorzinātnēs, inženierzinātnēs un vēl, un vēl. Turklāt varat sevi pierādīt kādā zinātniskā institūcijā un tās laboratorijā, bet varat arī palīdzēt citiem iemīlēt dažādās eksakto zinātņu jomas kļūstot par pedagogu vai pasniedzēju. Karjera zinātnē ļauj strādāt gan akadēmiskā vidē, gan sevi piepildīt kādā no zinātņietilpīgo industriju uzņēmumiem, kā arī, piemēram, sniegt savu artavu valsts zinātnes politikas veidošanā. ”Kā vēl viens pluss darbam zinātnē ir iespēja strādāt ar izciliem zinātniekiem no visas pasaules. Ceļošana un konferenču apmeklējumi dažādās valstīs ir neatņemama zinātnieka ikdienas darba sastāvdaļa. Tas gan atkarīgs no katra cilvēka personības, vai tas patīk, vai nē,” atzīst Viktorija Pankratova.

Pieteikšanās studijām ir jau sākusies! Izpēti iespējas un piesakies!

Vairāk informācijas

Dalīties