2024. gada 23. maijā Briselē norisinājās Eiropas Savienības (ES) Konkurētspējas padome, kurā tikās kosmosa un pētniecības jomu ministri, lai apspriestu gaidāmo ES Kosmosa likumu, Eiropas konkurētspējas stiprināšanu ar kosmosa palīdzību, kā arī diskutēja par pētniecību un inovāciju, lai nodrošinātu progresīvos materiālus industriālajai līderībai.

ES Kosmosa likums ir vēl nepublicēts tiesību akts, kas veicinās drošību, samazinot satelītu un nesējraķešu sadursmju riskus un kosmosa piesārņojumu, noturību, ieviešot kopīgas risku novērtējumu prasības, kā arī ilgtspējību, izveidojot kopējus noteikumus ietekmes uz vidi novērtējumiem kosmosa aktivitātēm.

Latvijas delegāciju vadīja IZM parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV). Pētniecības ministru diskusijā par progresīvajiem materiāliem industriālajai līderībai Reinberga pateicās Eiropas Komisijai par nesen publicēto paziņojumu par progresīvu materiālu pētniecību un inovāciju, nodrošinot vadošo lomu rūpniecībā, un uzsvēra, ka viedie materiāli un fotonika, tehnoloģijas un inženiersistēmas ir viena no Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) jomām.

Latvijas pārstāve uzsvēra būtisko lomu jauno zinātnieku iesaistei materiālzinātnes pētniecībā un kā sekmīgu piemēru minēja nesen izveidoto Valsts pētījumu programmu viedo materiālu, fotonikas un inženierijas jomā. Kā piemērs veiksmīgai ES sadarbībai tika nosaukts Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta koordinētais CAMART2 (Excellence Center of Advanced Material Research and Technology Transfer) projekts, kā arī Baltijas Biomateriālu ekselences centru.

Vairāk informācijas

Dalīties