Jau sešpadsmito reizi norisinājās Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) un LU CFI Fonda rīkotās sacensības skolēniem “Saules kauss”, kur šogad kopvērtējuma galveno balvu ieguva Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas komanda “Tukšie Termosi”: Matīss Matvejevs, Roberts Laužels, Artemijs Smirnovs, skolotāja Jāņa Amoliņa pavadībā. Otro vietu kopvērtējumā izcīnīja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komanda “Sava ceļa braucēji”: Uvis Šolmanis, Matīss Dzenis, Evelīna Felicita Indriksone, skolotāja Jēkaba Lāča pavadībā. Savukārt, trešo vietu – “Vāģi V2” – Reinis Daukša, Nils Stašāns, Adrians Kalvis, skolotājs – Armands Sīlītis, pārstāvot Cēsu Bērnu un jauniešu centru "Spārni".

Konkursa ietvaros skolēni, liekot lietā LU CFI sagādātos materiālus, izgatavoja dažāda izmēra kustīgus modeļus ātruma, spēka un ūdens disciplīnās, kas darbojas, pateicoties tikai atjaunīgajam enerģijas avotam – saulei. Vērtēti tika arī komandu mājasdarbi (modelīšu skices, video par modeļa gatavošanu), kā arī komandu zināšanas intelektuālajā disciplīnā.

  

Pasākuma laikā dalībniekiem bija iespēja uzzināt vairāk par elektroautomobiļiem un vērot to paraugdemonstrējumus, ko sniedza Mārtiņš Stirāns, Latvijas Elektroauto biedrības valdes loceklis. Ar izzinošu lekciju par Enerģijas ieguves un nodrošinājuma jautājumiem Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) viesojās atv. majors Harijs Zorģis. “Latvenergo” Energoefektivitātes centru pārstāvēja eksperts Edgars Korsaks-Mills ar aizraujošu viktorīnu, kur visiem dalībniekiem un līdzjutējiem bija iespēja pārbaudīt, cik energoefektīva ir viņu ikdiena.  

Šogad pasākums pulcēja 32 komandas, kuras pārstāvēja 67 skolēni un 19  skolotāji ne tikai no Rīgas, Jūrmalas, Jelgavas, Ķekavas un Siguldas, bet arī no tālākām Latvijas vietām, kā Cēsis, Ilūkste, Ranka, Preiļi, Aglona, Rēzekne un Ventspils. “Degsme virza progresu! Tāpēc ir patiess prieks par jauniešos redzamo degsmi un interesi. Nu jau 16 gadus organizējot Saules kausu, ir redzams, ka šis ir viens no ļoti efektīviem veidiem, kā uzrunāt un piesaistīt jauniešus zinātnei un tehnoloģijām,” savos novērojumos dalās LU CFI direktors Andris Anspoks.

Konkursu atbalstīja Rīgas brīvostas pārvalde, AS "SEB Banka", AS "Latvenergo", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga", RVPA "Rīgas enerģētikas aģentūra", Latvijas Elektroauto biedrība, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki, Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centrs. Savukārt, L’Oréal Baltics sagādāja īpašu pārsteigumu skolotājām, kas iedvesmoja un atbalstīja skolēnu komandas.

Pasākuma organizatori: LU CFI, LU CFI Fonds, CAMART².

Vairāk informācijas un FOTO GALERIJA

Dalīties