Latvijā kopš 2020. gada ir definēta Viedās specializācijas stratēģija, kuras saknes meklējamas Eiropas Savienības (ES) Viedās specializācijas platformā. Tā tiek attiecināta uz visām dalībvalstīm, taču katra dalībvalsts varēja izvirzīt savas prioritātes.

Latvija definēja piecas RIS3 (Reaserch and Innovation for smart specialization) jomas, kurās koncentrējams pētniecības, attīstības un inovāciju finansējums 2021.–2027. gadā – zinātņietilpīga bioekonomika; biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija; fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas; viedā enerģētika un mobilitāte; informācijas un komunikācijas tehnoloģijas. Tās joprojām ir spēkā.

Latvijas zinātnes komercializācijas platformas Commercialization Reactor pieredze liecina, ka zinātņietilpīgās uzņēmējdarbības jomā svarīgi ir veidot plašu sadarbības universitāšu, izpētes un inženierijas centru tīklu – lokāli un starptautiski. Tā var daudz plašāk un kvalitatīvāk meklēt zinātniskos atklājumus, kuriem ir komercializācijas potenciāls, ko var īstenot Latvijā ar mērķi, lai jaunais bizness šeit arī paliek.

Piecpadsmit gados Commercialization Reactor ir noslēdzis sadarbības līgumus ar vairāk nekā 30 partneriem gan Latvijā, gan pārējās Eiropas valstīs. Piemēram, Ļubļanas Universitāte, Mariboras Universitāte, Latvijas Universitāte, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts un citi. Tas ir ļāvis piesaistīt mūsu Ignition Event vairāk nekā 160 dažādas zinātniskas komandas, kuri kopā ar Latvijas uzņēmējiem ir izveidojuši vairāk nekā 60 “dziļo tehnoloģiju” jaunuzņēmumus. Kopumā 48 kompānijās esam veikuši pirmssēklas ieguldījumu 2,1 miljona eiro apmērā, astoņos zinātņietilpīgajos uzņēmumos – sēklas ieguldījumu 1,9 miljonu eiro apmērā.

Pilns raksta teksts

Dalīties