2024. gada 16. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāta sēdē notika Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) rosināta paneļdiskusija par Latvijas zinātniskās sabiedrības viedokļa formulēšanu un pārstāvniecību Eiropas Savienības jaunās Ietvarprogrammas izveidē.

Diskusijā piedalījās LZA Senāta locekļi akadēmiķes prof. Tatjanas Koķes vadībā, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieks augstākās izglītības, zinātnes, kosmosa un inovāciju jautājumos Jānis Paiders, IZM zinātnes nozares padomnieks Briselē Aleksandrs Mārtiņš Blūms, programmas “Apvārsnis Eiropa” starpposma izvērtēšanas un jaunās Ietvarprogrammas izveides komisijas locekle, Rīgas Stradiņa universitātes zinātņu prorektore Dr. Agrita Kiopa, “Apvārsnis 2020” Teaming programmas projekta BBCE koordinators, Rīgas Tehniskās universitātes prof. Jānis Ločs, kā arī OSI pārstāvji.

Pasākumā piedalījās mūsu institūta direktora vietnieks zinātnes jomā, LZA akadēmiķis Andris Šternbergs. Viņš akcentēja labas reputācijas nepieciešamību iziešanai Eiropas un pasaules zinātnes telpā. A. Šternbergs atbalstīja Widening programmas turpināšanu jaunajā Ietvarprogrammā: “Mums jānāk šajās programmās ar savām idejām, jāparāda, ka arī mēs esam līmenī un varam strādāt kā līdzvērtīgi partneri. Mums jānāk ar labu infrastruktūru un ieviestiem pētnieku karjeras ceļa modeļiem.” Prof. A. Šternbergs uzsvēra EraNet projektu un COST akciju nozīmi sadarbības organizēšanā, daļēji sagatavojot augsni sekmīgām Widening partnerībām.

No Teaming projektu īstenotāja viedokļa A. Šternbergs ierosināja šo projektu konsorcijos neaprobežoties tikai ar sākotnēji atlasītiem Eiropas partneriem, bet paredzēt iespēju piesaistīt jaunus, t.sk. no attīstītajām trešajām valstīm, piemēram, Dienvidkorejas un Japānas.

Vairāk informācijas

Dalīties