Foto (no kr.): LU CFI Plāno kārtiņu laboratorijas vadītājs Juris Purāns, laboratorijas zinātniskais asistents Halil Arslan un patentu biroja "FORAL" partneris Jevgeņijs Fortūna ar izsniegto patentu

Novembra beigās Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts (LU CFI) saņēma patentu apliecinošu dokumentu, kas iegūts pateicoties institūta Plāno kārtiņu laboratorijas zinātniskā asistenta Halil Arslan izgudrojumam, kas attiecas uz nanopārklājumiem, it īpaši uz nanopārklājumiem, kas uzklāti ar plazmas vakuuma tehnoloģijām un kuriem ir pusvadītāja īpašības.

Piedāvātais itrija monoksīda (YO) kārtiņas uzklāšanas uz pamatnes paņēmiens, izmantojot reaktīvo magnetrono izputināšanu, ietver šādus soļus:

  1. pamatnes ievietošanu vakuuma kamerā, kurā ir magnetrons ar itrija avotu daļiņu izputināšanai, procesa gāzu ievades līdzeklis daļējai magnetrona pārklāšanai un pamatne, kuras virsma ir vērsta pret avotu;
  2. magnetrona darbināšanu, lai uzputinātu itrija daļiņas no itrija avota un pārklātu pamatnes virsmu, ieskaitot procesa gāzu ievadīšanu kamerā;
  3. gāzu izvadīšanu no vakuuma kameras un procesa spiediena radīšanu no 1 x 10-3 līdz 5 x 10-3, vienlaikus ielaižot procesa gāzes un turpinot itrija daļiņu izputināšanu no itrija avota; tiklīdz uz pamatnes virsmas tiek sasniegts vēlamais pārklājuma biezums, magnetrons tiek izslēgts.

Vairāk informācijas par patentu

2023. gada 30. novembrī LU CFI notika seminārs “Izgudrojumu patentēšana: Visaptverošs ceļvedis zinātniekiem”, kuru vadīja patentu biroja “FORAL” partneris Jevgeņijs Fortūna, Eiropas un Latvijas profesionāls patentpilnvarnieks.

Pasākuma laikā interesentiem – LU CFI zinātniekiem – bija iespēja iegūt detalizētu pārskatu par patentēšanas procesu un tā nozīmi inovāciju aizsardzībā un komercializēšanā; uzzināt vairāk informācijas par prasībām, kritērijiem un stratēģijām izgudrojumu patentēšanai, kā arī lai optimizētu viņu izgudrojumu aizsardzību; kā arī uzzināt atbildes uz citiem sev interesējošajiem jautājumiem saistībā ar izgudrojumu patentēšanu un autortiesībām.

Dalīties