1. novembrī, Ministru kabinets) apstiprināja likumprojektu par 2024. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam, kas ļaus 2024. gadā turpināt palielināt pedagogu atalgojumu, vienotas un iekļaujošas skolas ieviešanu, STEM mācību jomu un augstākās izglītības attīstību.

Valdības galvenās prioritātes 2024. gada valsts budžetā - drošība, izglītība un veselība. Izglītības un zinātnes jomām prioritāro pasākumu īstenošanai nākamajam gadam papildus būs pieejami 119,5 miljoni eiro.

Augstākās izglītības un zinātnes attīstības vajadzībām, nākamajā gadā papildus paredzēti 17,6 miljoni eiro. Papildu finansējums paredzēts snieguma finansējuma stimulu palielināšanai augstākās izglītības un zinātnes finansējumā, augstākās izglītības institucionālā finansējuma ieviešanai pilotprojekta formā, valsts augstskolu padomju darbības tālākai nodrošināšanai,, atbalstam Latvijas dalībai stiprināšanai Eiropas Kodolpētījumu organizācijā (CERN) virzībai uz pilntiesīgas dalībvalsts statusu, kas noteikta kā nozares augsta līmeņa prioritāte. Kā arī inovatīvas valsts digitālās pārvaldības zinātniskās un mācību kompetences attīstībai ar tenūras modeli un studiju programmu.

Jāatzīmē, ka valsts budžeta finansējums zinātnei gadiem ilgi ir nepietiekams, šobrīd veidojot tikai vienu trešo daļu no vidējā līmeņa Eiropas Savienībā, kas liedz īstenot ilgtspējīgu zinātnes attīstību, kā arī kavē virzību uz izcilību, kā arī zinātnieku iespēju pilnvērtīgi nodrošināt ekonomisko transformāciju Latvijā.

Vairāk informācijas

Dalīties