Viņi ir trīs – Dr. sc. ing. Gatis Mozoļevskis, Dr. sc. ing. Roberts Rimša un Dr. biol. Arturs Ābols, bet visi kopā – Latvijas biotehnoloģiju jaunuzņēmums "Cellbox Labs". Kā jau nereti tas notiek, šo satikšanos un tai sekojošo uzņēmuma izveidi "režisējusi" nejaušība.

"Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (LBMC) un Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts meklēja un atrada sadarbības krustpunktus, kā sadarboties ar biomedicīnas jomas cilvēkiem.

"Mēs taisām maziņas mikroiekārtas, kas ļauj ārpus cilvēka ķermeņa atdarināt orgānu audu funkcijas. Šajās iekārtās varam audzēt cilvēka šūnas un nodrošināt, ka tās uzvedas līdzīgi kā cilvēka audi. Tas ļauj testēt jebkādus cilvēka audus ārpus ķermeņa," stāsta Ābols. "Ar šādu tehnoloģiju palīdzību mēs varam sākt pētīt slimības vai to pašu zarnu mikrobiomu, kas tagad ir ļoti populārs pētniecības objekts un tiek saukts teju par otrām smadzenēm. Dzīvnieku modeļos ir ļoti sarežģīti pētīt cilvēka mikrobiomu, jo dzīvniekiem ir pavisam citāds gremošanas trakts un viņos dzīvo citas baktērijas," skaidro zinātnieks.

Pilns raksta teksts

Dalīties