Pirms gada forumā “5G Techritory” dažādi nozares pārstāvji parakstīja saprašanās memorandu Latvijas spēju attīstībai elektronikai nepieciešamo mikroshēmu ražošanai jeb t.s. mikročipu memorandu. Šajā periodā tiek pētītas Latvijas iespējas mikroshēmu nozarē, un ir izkristalizējies fotonikas mikroshēmu virziens, kurā Latvijas zinātniekiem jau ir starptautiski panākumi.

Viens no būtiskākajiem pavērsieniem ir pētījums par Latvijas pusvadītāju stratēģijas izstrādi nākamajiem 10 gadiem. Šajā pētījumā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) kopā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu (LU CFI) uzvarēja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras konkursā par pētījuma veikšanu un izstrādā pētījuma plānu. Tas paredz noskaidrot Latvijas stiprās puses, pieejamo aprīkojumu, nozares potenciālu, darba virzienus, pasaules tendences un iespējas, lai Latvija darbotos sev vispiemērotākajā nišā.

Šobrīd ir izkristalizējies, ka tie varētu būt fotonikas mikroshēmas, kas irmikročipi, kuros informācija tiek pārraidīta nevis pa vara un niķeļa vadiņiem, bet gan optiski. Līdzīgi kā optiskie kabeļi, fotonikas mikročipi nodrošina ātrāku informācijas pārraidi, mazākus informācijas zudumus un mazāku enerģijas patēriņu.

Vairāk informācijas

Dalīties