Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija Stokholmā otrdien paziņoja, ka Nobela prēmija fizikā šogad piešķirta trim zinātniekiem par viņu ieguldījumu elektronu izpētē.

Nobela prēmiju saņems Pjērs Agostīni, Ferencs Krauss un Anna Lijē par par eksperimentālām metodēm, kas rada atosekundes gaismas impulsus, lai pētītu elektronu dinamiku matērijā.

Agostīni ir franču izcelsmes zinātnieks, kurš pašlaik dzīvo un strādā ASV. Savukārt viņa tautiete, franču fiziķe Anna Lijē jau kopš 90. gadu vidus dzīvo Zviedrijā, kur ir pasniedzēja Lundas universitātē. Krauss ir ungāru izcelsmes fiziķis, kurš darbojas Maksa Planka Kvantu optikas institūtā Vācijā.

Paredzams, ka šos atklājumus varēs izmantot elektronikā un medicīnā. Viens no tiem ir, ka zinātnieki turpmāk varēs ieraudzīt, kā molekulās ķīmisko reakciju rezultātā elektroni pārvietojas no viena atoma pie otra.

Otrs ieguvums varētu būt datortehnikas un elektronikas attīstībā, kur cilvēki arvien tiekušies radīt vēl ātrākas un efektīvākas iekārtas. Atklājums ļautu radīt ļoti ātri darbojošos slēdžus mikroelektronikai, lai pārslēgtu kādus procesus, stāstīja profesors.

"Un trešais, par ko viņi (zinātnieki) runā, ir tas, ka mēs šādā veidā, iespējams, varēsim daudz labāk diagnosticēt dažādas ģenētiskas izmaiņas organismā.

Vairāk informācijas

Dalīties