Foto: "Hydrogen X Future Hackathon" uzvarētājkomanda "H2ONICS" ar LU CFI direktoru Andri Anspoku un LU CFI Fonda valdes locekli Antu Gailišu

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā (LU CFI) notikušajā starptautiskajā hakatonā “Hydrogen X Future Hackathon” uzvarējusi komanda “H2ONICS” ar ideju par spēcīgu ultravioletā starojuma avotu izstrādi, kas ļautu ražot ūdeņradi efektīvāk un ekonomiski izdevīgāk.

“Hydrogen X Future Hackathon” organizatori stāsta, ka šī pasākuma galvenais mērķis bija kopā ar vadošiem Latvijas uzņēmumiem un organizācijām aktualizēt ūdeņradi un citus atjaunīgos energoresursus kā alternatīvus, ar augstu nākotnes potenciālu, enerģijas avotus jau esošajiem, tādējādi ļaujot veicināt oglekļa neitrālu kursu Latvijā, Eiropā un pasaulē.

Šī temata nozīmību apliecināja vairāki desmiti augsti motivēti hakatona dalībnieki, kuri trīs dienu garumā cītīgi strādāja pie inovatīvām un ar nākotnes enerģiju saistītām idejām, rodot tām potenciālus risinājumus, kā arī guva vērtīgas zināšanas un paplašināja savu kontaktu tīklu, pateicoties pieredzējušiem mentoriem un nozares profesionāļiem – hakatona partneru ekspertiem. 

“Hydrogen X Future Hackathon” kopumā sacentās 10 komandas, kurām bija iespēja piedāvāt risinājumus gan pasākuma partneru – “Latvenergo”, starptautiskā lidosta “Rīga”, Rīgas brīvostas pārvalde, biedrība “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” – definētajiem izaicinājumiem, gan arī prezentēt pašiem savas idejas saistībā ar ūdeņradi un nākotnes enerģijas tematiem.

Līdztekus galvenajai balvai – 3000 EUR, ko saņēma “Hydrogen X Future Hackathon” uzvarētāji, hakatona partneri pasākuma noslēgumā savām favorītkomandām pasniedza īpašas specbalvas. Savukārt pasākuma organizatori parūpējās par noderīgiem suvenīriem visām pārējām komandām, jo atzinību par aktīvu iesaisti un centīgu darbu pasākumā bija pelnījis ikviens hakatona dalībnieks.

Hakatona ietvaros notika arī divi iesildīšanās pasākumi – 25. septembrī Rīgas Ekonomikas augstskolā tika aizvadīts tīklošanās un pieredzes apmaiņas pasākums “World Turns Deep Tech”, kura laikā pasākuma dalībniekiem – studentiem, zinātniekiem un citiem interesentiem – bija iespēja neformālā gaisotnē tīkloties ar prezentāciju autoriem, ideju ģeneratoriem un ieceru realizētājiem, veidojot radošu un inovatīvu domu aprites ekosistēmu.

Savukārt 29. septembrī uzņēmuma “Latvenergo” telpās tikās “Hydrogen X Future Hackathon” partneri, kuri prezentēja hakatonam izvirzītos savu organizāciju izaicinājumus, diskutējot par tiem un radot augsni sarunām par ūdeņraža un videi draudzīgas enerģijas problemātiku Latvijā, kā arī ārpus tās.

“Hydrogen X Future Hackathon” organizēja LU CFI un LU CFI Fonds.

Pasākuma partneri: AS “Latvenergo”, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju biznesa centrs, VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga””, Rīgas brīvostas pārvalde, biedrība “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” (projekts “BalticSeaH2”).

Dalīties