Latvijas biotehnoloģiju uzņēmuma "Cellbox Labs" izstrādātie orgāni uz čipa palīdzēs uzlabot medikamentu efektivitāti un samazināt toksicitāti to izstrādes stadijā Tāpat šīs tehnoloģijas izmantošana ļauj pētījumos izmantot mazāk dzīvnieku, kas ir ne vien Eiropas, bet visas pasaules mērķis.

Uzņēmums "Cellbox Labs" attīsta tā saucamo orgāni uz čipa tehnoloģiju – tās ir miniatūras orgānu replikas ārpus cilvēka ķermeņa jeb in vitro testa modeļi, ko var izmantot dažādu bioloģisko procesu un zāļu testēšanā. Par čipu šo ierīci sauc tāpēc, ka tās izgatavošanā tiek izmantotas pusvadītāju tehnoloģijas – tāpat kā telefonā, kur mikroshēmas tiek sauktas par čipiem. "Cellbox Labs" gadījumā tas ir kredītkartes izmēra plastmasas čips, kurā cits virs cita novietoti mikrokanāli, kas ir ļoti mazi – no 200 mikroniem līdz vienam milimetram.

Ideja par orgāniem uz čipa "Cellbox Labs" dibinātājiem Gatim Mozoļevskim, Artūram Ābolam un Robertam Rimšam pirmo reizi radās 2019. gadā. Tolaik Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, kur strādāja Artūrs, sāka sadarboties ar Latvijas Universitātes Cietvielu un fizikas institūtu (LU CFI), kur savukārt strādāja Gatis un Roberts.

"Cellbox Labs" iegādājās tiesības uz patentu LU CFI izstrādātajai tehnoloģijai, kas nodrošina iespēju ātrāk, lētāk un efektīvāk testēt zāļu toksicitāti un efektivitāti pirmsklīnisko pētījumu stadijā.

"Cellbox Labs" bāze ir LU CFI, kur ir modernas laboratorijas un komandai nepieciešamais aprīkojums. Pašlaik uzņēmuma pamatkomandā ir astoņi cilvēki, bet kopā ar partneriem, kas palīdz dažādās jomās, iesaistīto loks ir divreiz lielāks.

Pilns raksta teksts

Dalīties