Stājoties pretī klimata un enerģētikas izaicinājumiem, nepieciešams izmantot jaunākās tehnoloģijas. Lai sagatavotu nozari šim pārbaudījumam, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā (LU CFI) tapusi unikāla ūdeņraža tehnoloģiju un to pielietojuma apmācību programma enerģētikas uzņēmumiem. Septembra vidū to absolvējuši AS "Latvenergo" speciālisti.

Apmācība notikusi ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu saskaņā ar 2022. gada decembrī noslēgto līgumu par tā saņemšanu mācībām ūdeņraža, oglekļa tehnoloģiju un inovāciju jomās.

No 2022. gada decembra līdz šī gada septembrim 12 AS "Latvenergo" darbinieki, kuru ikdienas darbs saistīts ar pētniecības un inovāciju jautājumiem, vides pārvaldību, inspicēšanu, kā arī hidroelektrostaciju un termoelektrostaciju tehnisko dienestu, LU CFI zinātnieku vadībā labāk iepazina ūdeņradi un ar to saistīto tehnoloģiju risinājumus enerģētikas nozarē apmācību programmā "Ūdeņraža nozares aktuāli aspekti enerģētikas uzņēmumam".

Kursu veido 5 moduļi, katrs veltīts savai tematikai: 1) pārskats par ūdeņraža nozari, 2) ūdeņraža iegūšana, 3) ūdeņraža uzglabāšana un transportēšana, 4) iegūtā ūdeņraža tālāka izmantošana, 5) riski un izaicinājumi. Kopumā tika organizētas 15 nodarbības.

Apmācību laikā LU CFI zinātnieki AS "Latvenergo" darbiniekiem skaidroja dažādu ūdeņraža nozares aspektu ietekmi uz enerģētikas nozares uzņēmumu jomām, kā arī iepazīstināja ar rīkiem šo ietekmju izpētei un mērķtiecīgai vadīšanai. Tāpat mācību apmeklētāji iepazina bezoglekļa un zema oglekļa ekonomiku, zaļo ūdeņradi un tā izmantošanu oglekļa emisiju mazināšanai.

Ūdeņraža tehnoloģijām ir potenciāls sniegt risinājumus mūsdienu klimata un enerģētikas izaicinājumiem, kā arī piedāvāt jaunu kursu ekonomikā. LU CFI izstrādātā apmācību programma sniedz vērtīgu ieskatu šajos jautājumos ne vien tehniskajiem darbiniekiem un zinātniskajam personālam, bet arī produktu attīstības speciālistiem un uzņēmuma vadībai.

Andris Anspoks, LU CFI direktors: “Viena no LU CFI pētniecības jomām ir enerģijas iegūšana un uzkrāšana, tostarp ūdeņradis un tā tehnoloģijas. Esam patiesi lepni, ka mūsu zināšanas varējām nodot arī vienam no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem - AS “Latvenergo”. LU CFI turpinās audzēt pētniecisko kapacitāti ūdeņraža tehnoloģijās, un ceram arī uz turpmāku sadarbību!”

Didzis Solims, AS "Latvenergo" Pētniecības un inovāciju direktors: "Lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus, t.i., samazinātu oglekļa dioksīda emisijas un palielinātu atjaunīgo energoresursu, tostarp vēja un saules enerģijas, izmantošanu, ir nepieciešams atrisināt enerģijas uzkrāšanas problēmu, un  ūdeņradis ir viens no risinājumiem šīs problēmas risināšanai.

AS "Latvenergo" attīstības stratēģija paredz zaļā ūdeņraža iegūšanu no atjaunīgajiem resursiem,  tāpēc ir ļoti svarīgi uzlabot AS "Latvenergo" darbinieku kompetenci šajos jautājumos".

Mācību dalībnieki guva padziļinātu izpratni par ūdeņraža tehnoloģijām, ūdeņraža ciklu no tā ieguves līdz klientu vajadzību apmierināšanai, iespējām un izaicinājumiem, pielietojot ūdeņradi kā enerģijas avotu un nesēju, tā prasībām un iespaidu uz infrastruktūru, kā arī ūdeņraža radītajiem izaicinājumiem drošībā un prasmēm vadīt riskus saistībā ar šī enerģijas resursa izmantošanu.

LU CFI un AS "Latvenergo" ciešā sadarbība ūdeņraža risinājumu popularizēšanā turpināsies ar starptautisko hakatonu "Hydrogen X Future Hackathon", kas veltīts ūdeņraža tematikai un atjaunīgajiem energoresursiem. Hakatons norisināsies no 6. līdz 8. oktobrim, kur dalībnieki ar savām idejām sacentīsies par galveno balvu – 3000 eiro.

Vairāk par hakatonu: bit.ly/h2future2023.

PAR LU CFI:
LU CFI ir starptautiski atzīts materiālzinātņu un starpdisciplināru pētījumu līderis Baltijas jūras reģionā. Tā zinātniskā konkurētspēja, kā arī pētniecības un inovāciju ekosistēma pašlaik tiek pilnveidota, izmantojot atbalstu viedo materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses ekselences  centra projektam CAMART², kas izcīnīts konkursā "Apvārsnis 2020". Šobrīd LU CFI strādā vairāk nekā 100 augsti kvalificētu zinātņu doktoru, veicot starptautiski konkurētspējīgus pētījumus, izglītojot studentus un piedāvājot inovatīvus pētnieciskos risinājumus rūpnieciskajām vajadzībām

.PAR LATVENERGO:
Latvenergo koncerns ir viens no lielākajiem energoapgādes pakalpojumu sniedzējiem Baltijas valstīs, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, un elektroenerģijas sadali. Kopš 1939. gada Latvenergo ir viens no zaļākajiem elektroenerģijas ražotājiem Eiropā – aptuveni pusi elektroenerģijas koncerns saražo trīs lielajās hidroelektrostacijās. Tās papildina modernizētas koģenerācijas termoelektrostacijas, kurās elektroenerģiju iegūst no dabasgāzes. Koncerns attīsta jaunas zaļās enerģijas ražošanas jaudas vēja un saules enerģētikā, kā arī ir līderis elektromobilitātes pakalpojumu jomā. Ar Latvenergo dalību ir dibināts kopuzņēmums 800 MW vēja enerģijas jaudas attīstīšanai Latvijā. Visas AS "Latvenergo" akcijas pieder valstij, un to turētāja ir Latvijas Republikas Ekonomikas ministrija.

Apmācību programma īstenota Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta "Apmācību īstenošana ārvalstu investoru piesaistei" ietvaros. Projekta numurs: 1.2.2.3/16/I/003. Atbalsta līguma Nr.: 5.3-8-L-2022/36.

Informāciju sagatavoja:
Lāsma Gaile
LU CFI Digitālā mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste
Lasma.Gaile@cfi.lu.lv

Dalīties