Lai Latvijas izglītības nozares stratēģisko mērķu sasniegšanai radītu jaunas zināšanas un praktiski pielietojamus risinājumus, ir izveidota jauna valsts pētījumu programma “Izglītība”, nodrošinot valsts finansējumu 4,5 miljonu eiro apmērā. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais rīkojums, kas 2023. gada 5. septembrī, apstiprināts valdībā.

Līdz šim izglītības zinātnēs Latvijā padziļināti nav pētīti jautājumi, kas saistīti ar pētniecībā pamatotu atbalstu nacionālā mērogā rosinātu pārmaiņu īstenošanai, piemēram, metodiskais un didaktiskais atbalsts pilnveidotā mācību satura vispārējā izglītībā nodrošināšanai, pieaugušo mācīšanās rezultātu ieviešana praksē, izglītotāju domāšanas (vērtību, pārliecību) un rīcības modeļu analīze, kas ietekmē spēju efektīvi vadīt pārmaiņas un inovācijas.

Ieguldījumi izglītības pētniecībā sekmēs arī pieaugušo, tajā skaitā pedagogu, efektīvu profesionālās kompetences pilnveidi un rezultātu ieviešanu praksē, kā arī jaunas akadēmiskās karjeras ietvara ieviešanu augstskolās un zinātniskajos institūtos.

Vairāk informācijas

Dalīties