Lai stiprinātu Latvijas konkurētspēju kvantu tehnoloģiju jomā, Latvijas Universitāte (LU) kopā ar partneriem no Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU), LU Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) un LU Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) uzsāk vērienīga projekta “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” īstenošanu. Tas ļaus sagatavot augsta līmeņa speciālistus, attīstīt zināšanas un prasmes augsto tehnoloģiju jomā, īstenot augsta līmeņa pētniecību un veicināt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju inovāciju virzienā.

“Kvantu tehnoloģijas ir starp nozīmīgākajām ilgtermiņa pētniecības jomām IKT nozarē, kas izraisa aizvien lielāku interesi no IKT un citu jomu uzņēmumiem. Jau šobrīd šajā jomā Latvijai ir skaidra salīdzinoša priekšrocība un atpazīstamība Eiropas mērogā, taču projekta realizācija ļaus nostiprināt šo priekšrocību un attīstīt zināšanu bāzi un cilvēkkapitālu laikā, kad kvantu tehnoloģijas tuvojas praktiskam lietojumam,” stāsta LU Datorikas fakultātes profesors, LU Kvantu datorzinātnes centra vadītājs, projekta “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” saturiskais vadītājs Andris Ambainis.

“Projekts ļaus sagatavot augsta līmeņa speciālistus, attīstīt zināšanas un prasmes augsto tehnoloģiju jomā, īstenot augsta līmeņa pētniecību un veicināt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju inovāciju virzienā,” pauž Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Santa Šmīdlere.

“Šī iniciatīva stiprinās Latvijas pozīciju gan Eiropas, gan pasaules pētniecības telpā, pateicoties arī Atveseļošanas un noturības mehānisma atbalstam, kurā tam paredzēti 17 miljoni eiro,” saka Zane Petre, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja.

Vairāk informācijas

Dalīties