Lai gan Latvijā ir ideāla proporcija zinātnē nodarbināto sieviešu un vīriešu vidū, valstī ir tikai 0,4% cilvēku ar doktora grādu. Lai situācija uzlabotos, liela nozīme ir zinātnes popularizēšanai.

“Labs of Latvia” piedāvā rakstu sēriju par sievietēm zinātnē. Pirmajā rakstā tika apskatīta statistika par to, cik daudz sieviešu darbojas zinātnē Latvijā un ar ko skaidrojams šis augstais rādītājs. Otrajā rakstā uzmanība pievērsta sievietēm-izgudrotājām Latvijā, bet trešajā rakstā – cik daudz cilvēkiem Latvijā ir doktora grāds.

“Lai arī nav veikti kādi speciāli atbalsta pasākumi sieviešu dzimuma pārstāvniecības veicināšanai zinātnē, pati par sevi ir izveidojusies vairāk vai mazāk sabalansēta situācija dzimumu pārstāvniecībai zinātnē. Tas, iespējams, kādai valstij to vai citu iemeslu dēļ nav viegli sasniedzams, tāpēc Latvijas vienlīdzības ievērošanas princips un tā realizācija dzīvē šķiet parauga vērta,” uzsver Latvijas Zinātnes padomes direktore Lauma Muižniece.

Patentu valdes Attīstības un starptautiskās sadarbības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Ella Pētermane uzskata, ka ir svarīgi sabiedrībā runāt par zinātnieču sasniegumiem, īpašiem konkursiem un balvām zinātniecēm, piemēram, “L’Oréal” balva sievietēm zinātnē. Arī Patentu valde gatavo video un stāstu sērijas par latviešu zinātnieču un izgudrotāju sasniegumiem, lai iepazīstinātu plašāku auditoriju un, iespējams, motivētu jaunās zinātnieces un izgudrotājas.

Vairāk informācijas

 

Dalīties