2023. gada vasarā biedrība “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” kopā ar vēl 43 partneriem no Somijas, Igaunijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas, Vācijas, Dānijas, Zviedrijas, Francijas un Norvēģijas uzsāk piecu gadu ilga projekta “BalticSeaH2” jeb “Baltijas jūras pārrobežu ūdeņraža ieleja” īstenošanu.

Projekts veidots ar mērķi radīt pirmo un reģionā lielāko starpvalstu ūdeņraža ekosistēmu, kas transformēs enerģētikas aprites ekonomiku reģionā, tādējādi veicinot ātrāku pāreju uz atjaunojamo enerģijas ieguvi, uzkrāšanu un izmantošanu Eiropā.

Starp pirmajiem “BalticSeaH2” veicamajiem uzdevumiem izvirzīti dažādu ūdeņraža tehnoloģiju risinājumu izmēģinājumi, H2 ražošanas potenciāla pētniecība un praktiskā realizācija, tehnoloģiju un to pielietojumu prototipēšana, bāzes infrastruktūras izveide un sistemātiskas starpsektoru sadarbības veicināšana, kas ļautu iegūtos rezultātus replicēt arī citviet. Ūdeņraža ielejas veidotāji par saviem galvenajiem izaicinājumiem min rūpes par klimata izmaiņu mazināšanu, visas Eiropas enerģētisko drošību un neatkarību, ekonomikas stimulēšanu, infrastruktūras un inovāciju attīstīšanu un ieviešanu.

Projektu līdzfinansē Eiropas Savienības “Horizon Europe” programma.

Vairāk informācijas par projektu

Dalīties