Kauņā CERN Baltijas grupa apsprieda Baltijas valstu progresu sadarbībā ar Eiropas Kodolpētniecības centru (CERN). Partneri vienojās, ka trešā CERN Baltijas konference, ko pirmoreiz rīkos Latvija, šogad notiks RTU 9.–11. oktobrī. Konferences mērķis ir stiprināt CERN Baltijas grupas partneru un citu ieinteresēto pušu sadarbību, kā arī izveidot starpdisciplināru platformu plašākai Baltijas valstu ilgtermiņa sadarbībai ar CERN.

Savukārt Baltijas Augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju skola, ko rīkos Kauņas Tehnoloģiju universitāte, notiks Lietuvā, Palangā 7.–11. augustā. Skolas mērķauditorija ir doktorantūras pirmā gada un maģistrantūras otrā gada studenti, kuriem augstas raudzes zinātnieki, to skaitā no CERN, lasa lekcijas par augstas enerģijas fizikas teorijas pamataspektiem, kā arī jaunākajām tehnoloģijām un aktuālajiem CERN pētījumiem.

Sanāksmes laikā tika aktualizēta informācija arī par RTU un Latvijas Universitātes (LU) kopējo doktorantūras programmu «Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas». Tāpat tika pārrunāta valsts pētījumu programmas «Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas» īstenošanas gaita. 2022. gadā Latvijas valdība jau otro reizi piešķīra finansējumu šai programmai, kurai ir būtiska loma ceļā uz Latvijas mērķi – kļūt par pilntiesīgu CERN dalībvalsti. Šīs programmas projektu paredzēts īstenot līdz 2026. gadam, un to veic RTU Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūts sadarbībā ar LU un LU Cietvielu fizikas institūtu.

Vairāk informācijas

Dalīties