LZA laikraksts “Zinātnes Vēstnesis” turpina iepazīstināt ar Latvijas zinātniskajiem institūtiem - 29. maija numurā - ar LU Cietvielu fizikas institūtu.

LU CFI direktors Andris Anspoks: "Zinātnes spēks ir sadarbībā. Novēlām visiem Latvijas zinātnes centriem stiprināt vienam otru, sadarbojoties, katram fokusējoties uz savu unikālo vērtību un audzējot to. Kopā mēs varam vairāk! Veidosim kopīgus pētniecības centrus, un integrēsimies Eiropas zinātnē. Zinātne ir starptautiska - kopā Eiropā mēs varam vēl vairāk!”

Rakstā izklāstīta īsa CFI vēsture, minēti svarīgākie projekti un publikācijas, kā arī nozīmīgākie pasākumi, kurus institūts organizē.

Pētniecības/Stratēģiskie pīlāri:

  • Funkcionālie materiāli elektronikai un fotonikai.
  • Nanotehnoloģijas, nanokompozīti un keramika.
  • Plāno kārtiņu un pārklājumu tehnoloģijas.
  • Materiālu struktūras un īpašību teorētiskie un eksperimentālie pētījumi.

Paralēli vadošajai lomai cietvielu fizikā, LU CFI aktīvi veicina pētniecības rezultātu komercializāciju. Pēdējo gadu laikā gan vietējiem, gan lieliem ārvalstu uzņēmumiem ir licencētas institūtā radītās tehnoloģijas, piemēram, viens no pasaules vadošajiem fotonikas un inovatīvu optisko instrumentu un to komponenšu ražotājiem Thorlabs augstu novērtējis LU CFI radītā inovatīvā ļoti ātrdarbīgā termo-elektriskā sensora (TESS) unikālās īpašības un noslēdzis līgumu par tā licencēšanu un tehnoloģiju pārnesi.

LZA laikraksta “Zinātnes Vēstnesis” raksta teksts

Dalīties