2023.gada 17.maijā Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) norisinājās ESI studentu inovāciju programmas  mācību kursa ‘Biznesa laboratorija’ noslēguma pasākums – demo diena. Pasākuma laikā Ekonomikas un pārvaldības fakultātes septiņu studentu komandas prezentēja semestra laikā izstrādātos un testētos inovatīvos produktus ārējai žūrijai.

‘Biznesa laboratorija’ ir praktisks uzņēmējdarbības kurss, kura laikā RTA dažādu fakultāšu studentiem tika dota iespēja komandās strādāt pie jaunu produktu vai pakalpojumu izveidošanas un to dzīvotspējas sākotnējās pārbaudes.

Šajā reizē 32 studenti septiņās komandās 14 nedēļu laikā radīja un testēja dažādus risinājumus sākot no pasākumu plānošanas un skaistumkopšanas pakalpojumu rezervācijas rīkiem, līdz veselīgu ēdienu pasūtīšanas servisam un darbaspēka izmantošanas efektivizācijas platformai. Kursa demo dienā komandas prezentēja savus risinājumus ārējai uzņēmēju žūrijai, kā arī iepazīstināja to ar savu risinājumu agrīniem prototipiem.

Papildus praktiskajam darbam studenti apguva arī inovēšanas teorētiskos pamatus, kā arī guva zināšanas par komandu veidošanas, organizāciju kultūras, finansējuma piesaistes un projektu prezentēšanas pamatprincipiem. Kursā ar pieredzes stāstiem viesojās arī divi jaunuzņēmumu dibinātāji un vadītāji.

Pirmo vietu ieguva komanda komanda “Kiberklubs”, kuru iecere ir izveidot pirmo kiberkluba uzņēmumu Rēzeknē, lai apvienotu video spēļu spēlētājus, fanus un domubiedrus. Otro vietu ieguva komanda “Dvēsēļu nams”, kuri vēlas izveidot dzīvnieku krematoriju, lai nodrošinātu profesionālu dzīvnieku kremāciju. Trešajā vietā ierindojās “Perfume by ME”, kuru ideja ļautu klientiem pašiem gatavot smaržas meistarklasēs, kā arī izmantojot smaržu izveides sagataves.

Žūrijas vērtētāju vidū bija mārketinga speciālists Raimonds Platacis, SEB bankas pārstāve Inga Matvejeva, RTA asoc. prof. un SIA “Safīra-L” īpašniece Lienīte Litavniece.

“RTA bija iespēja redzēt 7 komandu sniegumu un jāatzīst, ka pārsteidza ideju dažādība. Studenti ir ļoti strukturēti izpētījuši definētās problēmas un to risinājuma stratēģiju, kas ir lieliska pieredze gan uzņēmējdarbības uzsākšanai, gan katra nākotnes karjeras attīstībai. Risinājumu prototipi ir ļoti pārdomāti, kas vienlaikus spēj noturēt potenciālā klienta  uzmanību, gan arī piedāvāt ērtu “customer journey”. Kopumā prezentētās idejas ir atbilstošas tirgus situācijai un katra no tām spētu piesaistīt sava mērķa klienta uzmanību, taču tas jau ir atkarīgs no katra studenta paša vēlmes un mērķiem.”- stāsta Inga Matvejeva, SEB MVU segmenta pārdošanas atbalsta vadītāja un žūrijas pārstāve.

 

Kurss ‘Biznesa laboratorija’ ir organizēts, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai sadarbojoties ar Rīgas Ekonomikas augstskolu (Stockholm School of Economics in Riga). Kursu kopīgi vadīja Viesturs Sosārs (SSE Riga) un Daina Znotiņa (RTA). Programmu līdzfinansē un atbalsta Eiropas Reģionālais Fonds, SEB, un RIMI. ESI projekta numurs: 1.1.1. 3/21/A/008.a.

Dalīties