20. maijā Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) teritorijā (Ķengaraga iela 8, Rīga) zinātnes popularizēšanas un alternatīvu enerģijas iegūšanas veidu aktualitāti rosinošā konkursa “Saules kauss 2023” dažādajās disciplīnās un sacensību klasēs sacentīsies 38 komandas, kuras pārstāvēs 98 skolēni un 19 skolotāji.

“Saules kauss 2023” noslēguma pasākumā 5.-12. klašu skolēni, liekot lietā LU CFI sagādātos materiālus, izgatavos dažāda izmēra kustīgus modeļus, kas darbosies, pateicoties tikai alternatīvajam enerģijas resursam – Saulei.

Pasākuma laikā ne vien norisināsies komandu sacensības, bet arī izzinošas lekcijas par dažādiem tematiem, tostarp saistībā ar atjaunojamajiem energoresursiem, kā arī tiks apbalvoti labākie ar saules enerģiju darbināmo modelīšu veidotāji.

Šī būs jau 15. reize, kad notiks LU CFI organizētais konkurss “Saules kauss”. Un, kā ik gadu, tas tiek īstenots ar mērķi – aicināt degsmes pilnos jauniešus domāt, diskutēt par zinātni un apzināties tās nozīmīgumu nākotnes izaicinājumu risināšanā. 

Konkursa atbalstītāji: SIA “Brain Games”, AS “SAF Tehnika”, Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Rīgas P/A Rīgas enerģētikas aģentūra, Rīgas brīvostas pārvalde, SIA “Latvenergo”, SIA “L'Oreal Baltic”, AS “Swedbank”, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, AS “SEB Banka”, UNESCO Asociēto skolu tīkls.

Informatīvie atbalstītāji: Latvijas Fizikas skolotāju asociācija, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija, LU Jauno fiziķu skola, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Pasākumu organizē: LU CFI, LU CFI Fonds, CAMART².

LU CFI ir vadošais pētniecības centrs Latvijā, kas veic starptautiski konkurētspējīgu pētniecību materiālu zinātnē, izglīto studentus moderno tehnoloģiju jomā un sniedz inovatīvus risinājumus dažādu industriju vajadzībām.

LU CFI Fonds dibināts 2020. gadā, lai veicinātu ilgstpējīga finansējuma nodrošināšanu materiālzinātņu popularizēšanai, izglītības un pētniecības veicināšanai, talantīgu skolēnu, studentu un zinātnieku atbalstam.

CAMART² ir LU CFI lielākais jebkad īstenotais projekts, kura mērķis ir kopā ar projekta partneriem – pasaules līmeņa ekspertiem inovāciju un tehnoloģiju pārneses jomā – Zviedrijas Karalisko tehnoloģiju institūtu un Zviedrijas pētniecisko institūtu konsorciju izveidot LU CFI par nozīmīgu moderno materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses centru ne vien Latvijā, bet arī Baltijas jūras reģionā.

Dalīties