"Desal iT" ierīces prototips saldūdens iegūšanai no jūras ūdens

Divi topošie zinātnieki, kas šobrīd strādā mūsu institūta Mikro un nanoierīču laboratorijā - Gunita Paidere un Aleksejs Bendins - marta beigās ar savu komandu “Desal iT” piedalījās studentu inovāciju programmas ESI rīkotajā biznesa inkubatora pasākumā ar mērķi komercializēt studentu hakatona laikā attīstīto un uzvarējušo ūdens atsāļošanas ierīces ideju.

Uz LU Cietvielu Fizikas institūta un jauniešu organizācijas “The Racoons” rīkoto studentu hakatonu “Student Deep Science Hackathon” abi jaunieši jau devās kā komanda, lai gan sākotnēji katram bija sava ideja. Hakatona laikā, Gunitas un Alekseja komandai pievienojās divi entuziastiski puiši - Eduards Puišis un Matīss Kalniņš, un izkristalizējās kopīga ideja par mikrofluīdikas ierīci saldūdens iegūšanai no jūras ūdens.

Komandas dalībniece Gunita Paidere atzīst, ka sākotnēji ar idejas realizāciju negāja viegli, jo ideja par šāda veida ierīcēm zinātnē bija parādījusies pavisam nesen un zinātnisko rakstu daudzums saistībā ar izvēlēto tēmu bija ļoti limitēts. Līdz ar to pagāja diezgan ilgs laiks, kamēr jaunieši nonāca līdz tam, kas tieši vajadzīgs šādas ierīces prototipa izgatavošanai.

Nākotnē komandas “Desal iT” izstrādāto ierīci varētu izmantot vietās, kur pieejamā saldūdens daudzums ir limitēts un nav piekļuves lielam elektroenerģijas avotam, taču ir pieeja sālsūdens krājumiem. Kā fokusa tirgu komanda izvēlējās laivu un maza/vidēja izmēra jahtu īpašniekus, kuri šobrīd lielākoties ņem līdzi ūdeni pudelēs vai izmanto maza izmēra reversās osmozes sistēmas, kas mazos izmēros ir salīdzinoši dārgs un ne pārāk efektīvs saldūdens iegūšanas veids.

Gunita Paidere stāsta, ka ESI studentu inovāciju programma deva ļoti lielu pienesumu gan prototipa attīstībā, gan arī zināšanu krātuvē saistībā ar jauna produkta izstrādi, komercializāciju, investoru piesaisti un marketingu. Programmas ietvaros jaunieši izprata potenciālo tirgu, tā vajadzības un vājos punktus, ieguva vairākus noderīgus kontaktus un galvenais - ieguva iespēju savu prototipu izveidot arī dzīvē.

Kopumā Gunita atzīst, ka pieredze gan hakatonā, gan arī inkubatorā, ir devusi lielu atspēriena soli gan atsāļošanas ierīces attīstībā, gan arī pašai kompetences celšanā: “Esmu sapratusi, ka vēlētos pēc bakalaura pabeigšanas šo ideju pilnveidot tālāk, turpinot pilnveidot ierīces dizainu un funkcionalitāti”.

Gunita Paidere mūsu institūtā nonāca pirms 3 gadiem, pateicoties Mikro un nanoierīču laboratorijas vadošo pētnieku Roberta Rimšas un Gata Mozoļevska prezentācijai, kuru viņa noklausījās RTU bakalaura studiju programmas “Ķīmijas tehnoloģijas” 1. kursa lekcijā. Viņu ļoti uzrunāja stāsts par tīrtelpām un aizraujošajiem jaunizveidotās laboratorijas pētniecības novirzieniem, tādēļ pieteicās darbam laboratorijā. Gunita stāsta, ka interese par eksaktajiem priekšmetiem viņai radās jau skolas laikā un viņa ar lielu prieku devusies arī uz dažādiem ķīmijas un fizikas pulciņiem un pasākumiem, kā arī piedalījusies dažādās matemātikas, ķīmijas un fizikas olimpiādēs.

Student Deep Science Hackathon ir pasākums, kurā 3 dienu laikā dalībnieki veido starpdisciplināras komandas ar iepriekš iesniegtām idejām, attīsta tās kopā ar mentoriem un pasākuma noslēgumā prezentē komercializācijas plānu žūrijai, zinātniekiem, investoriem un interesentiem. Pasākuma laikā dalībniekiem tiek nodrošināts mentoru atbalsts, kopstrādes vide un informācija komercializācijas soļu veikšanai.

Inovāciju programma studentiem ESI radīta ar mērķi nodrošināt studējošajiem augstas kvalitātes zināšanu pārnesi, praktiskas darbnīcas, iespēju risināt reālas komercproblēmas un iespēju risināt arī savas idejas caur biznesa inkubatoru un laboratorijām. Programmu īsteno Rīgas Ekonomiskā augstskola, Rīgas Juridiskā augstskola, Latvijas Mākslas akadēmija un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija.

Dalīties