Lai atvieglotu dokumentu autentifikāciju un samazinātu viltoto dokumentu skaitu, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts (LU CFI) sāks dalību jaunā projektā – “LumAI”!

Tiek viltotas ne tikai pases, ID kartes un autovadītāja apliecības, bet arī valsts akcijas un pat universitāšu diplomi. Rodas jautājums – ko darīt?

Atbildi sniedz “LumAI” – viens no M-Era.Net Call 2022 uzvarējušajiem projektiem. “LumAI” sistēma ir viedais risinājums, kas ļauj tā izmantotājiem pārliecināties par dokumentu autentiskumu. Turklāt sistēma ne vien apstiprina dokumentu derīgumu, bet arī identificē to izcelsmi, tādējādi sniedzot papildu drošību.

Kas “LumAI” padara tik īpašu?

Pirmkārt, unikāli luminiscējoši marķieri aizsargājamu dokumentu marķēšanai izdruku veidā uz papīra un polikarbonāta, otrkārt, daudzkrāsu zibspuldze hiperspektrālai attēlveidošanai un, visbeidzot, īpaša mākslīgajā intelektā balstīta mobilā lietojumprogramma, kas veic verifikācijas procesu.

Projekta pieteikums "Luminescent tagging of documents and the method of their mobile detection based on Hyperspectral Imaging and Artificial Intelligence (LumAI)” (Dokumentu iezīmēšana ar luminiscējošiem marķieriem un luminiscences detektēšana izmantojot hiperspektrālo attēlveidošanu un mākslīgo intelektu viedierīcēs) ir viens no 16% projektu pieteikumu, kas tika iegūts M-Era.Net 2022. gada projektu konkursā.

Projektu īsteno konsorcijs Lukaševiča pētniecības tīkla (Łukasiewicz Research Network) Mikroelektronikas un fotonikas institūta vadībā. Projekta iesaistītie partneri: LU CFI, Viļņas Universitāte (Lietuva), augstas drošības tipogrāfija “Garsų Pasaulis” (Lietuva) un viedo un nanotehnoloģiju uzņēmums “3D-nano” (Polija).

Projekta vadītāja – PhD, Eng. Kamila Ļesņevska-Matisa (Kamila Leśniewska-Matys), Lukaševiča Mikroelektronikas un fotonikas institūta Viedo materiālu pētniecības grupa. Projekta vadītājs Latvijā – LU CFI Spektroskopijas laboratorijas vadošais pētnieks Dr.phys. Jurģis Grūbe.

Pētījumu Latvijā finansē Latvijas Zinātnes padome. Projekta kopējais finansējums ir 730 000 €, no tiem 150 000 € Latvijas finansējums.

Dalīties