Latvijas Kvantu iniciatīvā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) speciālisti ir iecerējuši izstrādāt studiju moduli kvantu sakaru tehnoloģiju jomā, kā arī izveidot jaunus tehnoloģiskus risinājumus kvantu sakaru sistēmām, pielietojot kombinētas telpdales un viļņgarumdales blīvēšanas tehnoloģijas. Plānā ir arī izstrādāt jaunas komponentes, kas ļaus iegūt jaunas zināšanas un pieredzi šajā jomā.

Projekta “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” budžets ir nepilni 6,2 miljoni eiro, tas ilgs līdz 2026. gada jūnijam. Latvijas Kvantu iniciatīvā paredzēts izstrādāt četrus mācību moduļus. Latvijas Universitāte (LU) izstrādās trīs moduļus – “Kvantu skaitļošanas pamati”, “Kvantu algoritmi un programmēšana” un “Kvantu tehnoloģiju fizika”, bet RTU – “Kvantu komunikācijas tehnoloģijas”.

Projektā plānots aktīvi sadarboties ar projekta partneriem. LU Matemātikas un informātikas institūts (LU MII) pētīs, kā paaugstināt autentifikācijas un pārraides drošības līmeni, papildinot klasiskos kriptogrāfiskos risinājumus ar jauniem, LU un LU Cietvielu fizikas institūts pētīs un jaunas kvantu nanoelektronikas un fotonikas ierīces, un, iespējams, tas ļaus izveidot pilotražotni un nodarboties ar šo ierīču testēšanu un aprobāciju, savukārt LU Datorikas fakultāte un LU MII izstrādās jaunas skaitļošanas metodes kvantu datoriem.

Vairāk informācijas

Dalīties