Marija Dunce ir fizikas zinātņu doktore, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) vadošā pētniece un šogad arī AS “Latvenergo” rīkotā skolēnu erudīcijas konkursa “FIZMIX Eksperiments” dabai draudzīgas fizikas un pētniecības eksperte. Viņa apliecina, ka zinātnieka dzīve ir daudzveidīga un interesanta, sievietes loma zinātnē ir nozīmīga, kā arī – pētnieki galu galā ir tādi paši cilvēki kā citi.

Marijas pētījumu lokā ir cilvēkam un videi draudzīgi bezsvina segnetoelektriskie, pjezoelektriskie materiāli jeb materiāli, kuru īpašības var izmainīt ar elektrisko lauku.

Mācoties 12. klasē, Marija nolēma, ka studēs fiziku, jo tas, viņasprāt, palīdz attīstīties un izpausties daudzpusīgi. Lai uzrakstītu bakalaura darbu, viņa nonāca LU CFI. Praktiski darbojoties, saprata, ka izvēlētais bakalaura darba temats man šķiet patiesi interesants un ka ir vēlme izpētīt to, ko vēl nav pētījuši citi. Tagad Marija ir Segnetoelektrisko materiālu laboratorijas vadošā pētniece.

Viņa uzskata, ka arī skolās svarīgi eksaktās zinātnes pasniegt interesanti un parādīt to praktisko pusi, jo bieži vien formulas ir tikai pieraksts tam, ko redzam, jūtam, dzirdam un novērojam. Pētniece aicina jauniešus piedalīties konkursos, piemēram, AS “Latvenergo” rīkotajā “FIZMIX Eksperimentā” un LU CFI “Saules kausā”, “Zinātnieku naktī”, tāpat izmantot Ēnu dienas piedāvājumus un apmeklēt citus pasākumus. Viņa novērojusi, ka Eiropā ar fiziķa izglītību bezdarbs nekādi nedraud, jo speciālisti ar zināšanām eksaktajās zinātnēs ir ļoti pieprasīti.

Pilns raksts

Dalīties