Latvijas Radio 2 raidījumā “Nākotnes pietura” mūsu institūta Segnetoelektrisko materiālu laboratorijas vadošā pētniece Marija Dunce stāsta par to, kā zinātnieki meklē risinājums svina aizstājējiem - svina nesaturošu materiālu izveidei.

Marijas pētījumu lokā ir cilvēkam un videi draudzīgi bezsvina segnetoelektriskie/pjezoelektriskie materiāli (materiāli, kuru īpašības var izmainīt ar elektrisko lauku). Piemēram, pēdējā laikā tiek plaši pētīts nātrija bismuta titanāts  (NBT) - kā daudzsološs kandidāts mūsdienās plaši pielietoto svinu saturošo segnetoelektriķu aizvietošanai. Pētniece par savu uzdevumu uzskata dabai un apkārtējai videi saudzīgu risinājumu meklēšanu un šobrīd, kad galvassāpes rada elektrības cenas, iespējams, šo problēmu palīdzēs mazināt spēja mehānisko enerģiju (piemēram, dažādus ražošanas trokšņus un vibrācijas) pārvēst elektriskajā.

Marija Dunce šogad ir arī viena no skolēnu erudīcijas konkursa “FIZMIX Eksperiments” iedvesmotājām. Konkursa mērķis ir veicināt jauniešu interesi par eksaktajām zinātnēm, izglītot skolēnus par drošu un efektīvu elektroenerģijas lietošanu sadzīvē, saistošā veidā parādīt, kā teorētiskās zināšanas izmantot praksē, un šogad tajā turpinās pētīt nākotnes enerģijas jautājumus, smeļoties iedvesmu un padomus no fizikas un atjaunīgās enerģijas ekspertiem.

Raidījuma ieraksts

Dalīties