"Mūsu institūta panākumu atslēga jau 45 gadu garumā ir mūsu zinātnieki, kuri, strādājot ar patiesu degsmi un aizrautību, katru dienu virza uz priekšu zinātni, kas transformēs ikdienu ikvienam no mums," pārliecināts Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (CFI) direktors Andris Anspoks. Institūts savu 45. dibināšanas gadadienu atzīmēs 24. februārī.

Tas ir viens no senākajiem fizikas pētījumu centriem Latvijā un kopš dibināšanas mainījies līdzi laikam. Ja sākumā galvenie zinātniskā darba virzieni bija jonu kristālu, stiklveida materiālu, segnetoelektrisko materiālu un amorfo pusvadītāju fundamentālie pētījumi, mēraparatūras izstrāde cietvielu fizikas eksperimentu automatizācijai, tad šobrīd galvenie un starptautiski nozīmīgie pētījumu virzieni ir fotonika, plānās kārtiņas, maza izmēra struktūras un sensori, enerģētika, kā arī medicīnas tehnoloģijas un mikrofluīdika.

Vislielāko modernizāciju LU CFI ir piedzīvojis tieši pēdējo piecu gadu laikā, kopš institūtā tiek realizēts lielākais jebkad īstenotais projekts CAMART2. Tā mērķis ir kopā ar projekta partneriem, pasaules līmeņa ekspertiem inovāciju un tehnoloģiju pārneses jomā – Zviedrijas Karalisko tehnoloģiju institūtu (KTH) un Zviedrijas pētniecisko institūtu konsorciju (RISE) – izveidot CFI par nozīmīgu moderno materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses centru ne vien Latvijas, bet arī Baltijas jūras reģiona mērogā.

Patlaban LU CFI strādā ap 100 augsti kvalificētu zinātņu doktoru, veicot starptautiski konkurētspējīgus pētījumus, izglītojot studentus un piedāvājot inovatīvus pētnieciskos risinājumus rūpnieciskajām vajadzībām.

Pilns raksta teksts

Dalīties