23. februāra LTV1 Rīta Panorāmā skatāms sižets par mūsu institūta EXAFS Spektroskopijas laboratorijas zinātnieci Ingu Pudžu.

Jaunā zinātniece ir saņēmusi Latvija Zinātņu akadēmijas piešķirto Ludviga un Māra Jansonu balvu fizikā, bet darbā viņu dēvē par vienu no spilgtākajām jaunajām zinātniecēm un piemēru citiem, ka karjeru var veidot arī tepat Latvijā. Viņa ikdienā nodarbojas ar strukturāliem pētījumiem atomu līmenī, radot jaunus marķierus, kas varētu norādīt, vai, piemēram, pārtikas produkti vai vakcīnas, transportējot un turot tos veikalu plauktos, ir uzglabāti atbilstošā temperatūrā.

Neskatoties uz to, ka gana daudz laika ikdienā jāpavada arī pie datora, Inga mīl savu pētniecisko darbu institūtā. Spektroskopijas laboratorijas vadītājs Aleksejs Kuzmins norāda: "Viņa šobrīd ir viena no spilgtākajām jaunajām zinātniecēm. Ļoti labs piemērs jaunajiem zinātniekiem un Latvijai vispār, ka var veidot savu karjeru šeit uz vietas un ka var sasniegt ļoti nozīmīgu līmeni starptautiskā mērogā, strādājot Latvijā."

Savā darbā Ingai visvairāk patīk jaunatklāšanas brīži, kad savos pētījumos izdotas ieraudzīt kaut ko tādu, ko iepriekš nav novērojis neviens cits cilvēks pasaulē.

Rīta Panorāmas sižets

Dalīties