Latvijai maksimāli efektīvi jāizmanto tās rīcībā esošie resursi, jo zinātņietilpīgo nozaru iespējas pilnvērtīgi attīstīties uz biznesa pamatiem ir ierobežotas. Tā secināts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sadarbībā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD) un Publiskā sektora inovāciju observatorijas projektā jauna inovāciju pārvaldības modeļa izstrādei, lai ar inovāciju palīdzību stimulētu Latvijas prioritārās tautsaimniecības nozares.

Viena no svarīgākajām projekta atziņām ir tā, ka Latvijas uzņēmumiem ir jāizmanto iespējas agrīnos posmos vērtību ķēdēs, kas savukārt prasa spēju paredzēt un pamanīt agrīnus signālus un tehnoloģiju tendences. Proti, Latvija lielāko pievienoto vērtību var radīt tieši inovāciju ieviešanas sākuma stadijā, kurā nav nepieciešami ļoti lieli ieguldījumi ražošanas kapacitātes attīstībā. Lielāka perspektīva ir dažādiem nišas produktiem un pakalpojumiem.

Projekta laikā veiktās intervijas ar Latvijas uzņēmumu pārstāvjiem apliecināja, ka lielākajai daļai uzņēmumu nav izstrādātas ilgtermiņa stratēģijas. Lai gan spēja veidot ilgtermiņa plānus, sekojot uzņēmuma misijai un vīzijai, ir tikpat svarīga kā spēja atrast kvalitatīvākās izejvielas par ekonomiski izdevīgāko cenu un klientus ar labākajiem sadarbības nosacījumiem. Vienlaikus OECD iesaka uzlabot sadarbību starp politikas veidotājiem un politikas īstenotājiem, veidojot kopīgu izpratni par ekosistēmu darbības būtību, kā arī par nepieciešamajiem ieguldījumiem un atdevi no ekosistēmām gan labākas biznesa vides veidošanai, gan biznesa projektu radīšanai un īstenošanai.

Vairāk informācijas

Dalīties