Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša un ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs pārrunā Izglītības un zinātnes ministrijas un Ārlietu ministrijas kopīgu rīcību saistībā ar Latvijas sekmīgu iekļaušanos starptautiskajā zinātnes apritē. Ministri ir vienisprātis, ka jau šogad Latvijai ir jāsper nākamie soļi tālākai integrācijai Eiropas Kodolpētījumu organizācijā (CERN).

Pilnvērtīgas CERN dalībvalsts statuss turpmāk pavērs iespējas vēl vairāk piesaistīt darbam Eiropas Kodolpētījumu organizācijā talantīgākos Latvijas un diasporas zinātniekus, īstenojot Latvijas intereses. Kā būtisku ieguvumu, ko stimulē dalība CERN, abi ministri minēja arī Latvijas industrijas iesaisti pētniecības darba apritē, nodrošinot veiksmīgu dalību augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu iepirkumos un veicinot augsto tehnoloģiju īpatsvaru Latvijā.

Anda Čakša un Edgars Rinkēvičs pārrunāja arī Latvijas sekmes, esot Eiropas Kosmosa aģentūras asociētai dalībvalstij. Šobrīd vērojama strauji pieaugoša Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmumu dalība Eiropas Kosmosa aģentūras konkursos, kas liecina par Latvijas tehnoloģisko briedumu ar kosmosu saistītajās pētniecības jomās. Sarunā īpaši tika akcentēts, ka Latvijas dalība Eiropas Kosmosa aģentūrā sniedz ieguldījumu visos līmeņos – izglītībā, augstākajā izglītībā, zinātnē un industriju spējā būt inovatīvām.

Vairāk informācijas

Dalīties