12. decembrī RīgaTV24 studijā viesojās Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ivars Kalviņš. Sarunā ar žurnālisti Veltu Puriņu tika aplūkoti jautājumi par topošās valdības deklarācijas izstrādi, zinātnes politikas jautājumiem un aktuālo epidemioloģisko situāciju valstī.

Prof. I. Kalviņš atzinīgi vērtēja arī uzsāktās reformas augstākajā izglītībā un zinātnē, tomēr pauda bažas, vai reformu pilnīgai realizācijai tiks nodrošināts finansiālais segums brīdī, kad beigsies Atveseļošanas un noturības mehānisma nauda.

Prof. I. Kalviņš skaidroja, kāpēc līdz šim zinātnieku ieguldījums taustaimniecībā ir bijis nepietiekošs: “Līdz šim zinātnieku devums tautsaimniecībai ir bijis ierobežoti iespējams. Izglītības un zinātnes ministrija atbalsta akadēmisko un lietišķo pētniecību līdz zināmam posmam, Ekonomikas ministrija no citas, bet daudz augstākas pakāpes ir gatava atbalstīt inovāciju, bet pa vidu, tur, kur ir nepieciešama zināšanu un tehnoloģiju pārnese, darbojošos modeļu izstrāde, ko demonstrēt uzņēmējiem, šī posma joprojām nav. Inovāciju ekosistēmas nav, bet es ceru, ka būs.”

Vairāk informācijas

Dalīties