10. novembrī atzīmējam ne tikai Mārtiņdienu, bet tā ir svētku diena zinātniekiem. Pasaules zinātnes dienu, kas veltīta mieram un attīstībai, svin visā pasaulē, tiecoties satuvināt zinātnes prātus un sabiedrības izziņas kāri.

Pasaules zinātnes dienas 2022. gada tēma ir pamatzinātnes ilgtspējīgai attīstībai.

“Lai arī reizēm šķiet, ka ir kārtējā krīze un grūtības, zinātnieki no grūtībām nebaidās – ne tā pirmā krīze un droši vien ne tā pēdējā. Būsim optimisti, lai ar ko mēs saskarsimies, tāpēc strādāsim, meklēsim jaunus projektus, jaunus grantus. Būsim atjautīgi un izdomas bagāti!” vēl LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

Pasaules zinātnes dienā LU pētnieki no dažādām nozarēm dalījās savās pārdomās, ko viņiem nozīmē zinātne – par to vairāk šeit.

Tāpat ir zināms, ka eksperiments nekad nesanāks ar pirmo reizi, varbūt pat ne ar otro, trešo, ceturto… Zinātnē, gluži tāpat kā citās nozarēs un ikdienas situācijās, gadās neražas. Taču no neražām, kuras visbiežāk radušās kļūdu dēļ, ir jāmācās – tās tikai palīdz augt, meklēt citus risinājumus un nepadoties.

Zinātnes kafejnīcā, kas pēc ilgāka pārtraukuma 24. novembrī atgriezīsies pie zinātnes entuziastiem, satiksies izcili Latvijas Universitātes zinātnieki, kuri dalīsies savos zinātnes neražas stāstos.

Dalīties