Ar Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāta 2022. gada 18. oktobra lēmumu tika izsludināts konkurss “Nozīmīgākie zinātnes sasniegumi Latvijā 2022. gadā”, kas šogad notiek jau divdesmit pirmo reizi.

Pieteikumus konkursam ir tiesīgi iesniegt Izglītības un zinātnes ministrijas Zinātnisko institūciju reģistrā esošie zinātniskie institūti, universitātes, augstskolas, universitāšu fakultātes, kā arī LZA īstenie locekļi.

Informācija par šī gada konkursu

2021. gadā starp uzvarētājiem bija 2 mūsu institūta zinātnieku darbi:  Mg. phys. Ingas Pudžas, Dr. rer. nat. Georgija Bakradzes, Dr. phys. Andra Anspoka, Dr. phys. Aleksandra Kaļinko un LZA īstenā locekļa Dr. phys. Alekseja Kuzmina darbs, kurā izskaidrota molibdātu un volframātu lokālās atomārās struktūras ietekme uz to termohromiskām un magnētiskām īpašībām. Savukārt par vienu no nozīmīgākajiem sasniegumiem lietišķajā zinātnē ir atzīts LZA īstenā locekļa Dr. phys. Mārtiņa Rutka, Dr. phys. Kaspara Pudža, Dr. phys. Aivara Vembra un Mg. phys. Jāņa Busenberga darbs par izstrādāto inovatīvo, izcili ātrdarbīgo termoelektrisko starojuma sensoru (TESS).

Tāpat, mūsu institūta vadošais pētnieks, LZA īstenais loceklis Juris Purāns ir starp LZA prezidenta izraudzītajiem atzinības rakstu saņēmējiem.

Informācija par iepriekšējo gadu konkursu rezultātiem

Dalīties