15. oktobra raidījuma “Aculiecinieks” sižets stāsta par jaunu tehnoloģiju – orgāni uz čipa – attīstību.

Šajā projektā mūsu institūta Mikro un nanoierīču laboratorijas vadošie pētnieki Gatis Mozoļevskis un Roberts Rimša veiksmīgi sadarbojas ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieku Artūru Ābolu, kurš vada ārpus šūnu vezikulu un mikrofluidikas izpētes grupu. Abu institūtu zinātnieki apvienojuši zināšanas, lai Latvijā attīstītu un izgatavotu orgānus uz čipa – jaunu augsto tehnoloģiju nozari ar milzīgu potenciālu. Par čipu to dēvē tādēļ, ka izgatavošanā izmanto pusvadītāju tehnoloģiju – mikroshēmas gluži kā telefonos.

Orgāni uz čipa ir jauna augsto tehnoloģiju nozare ar milzīgu potenciālu. Piemēram, farmācijā un ārstniecībā. Čipus jau izmanto, testējot zāļu efektivitāti pirmsklīniskajos pētījumos. Latvijā tos pielieto vēža biomarķieru izpētē. Kā uzsver zinātnieki, čipi neaizstāj īstus cilvēka orgānus, bet kalpo kā testa modelis.

Latvijas zinātnieku izstrādātā čipu tehnoloģija ir unikāla, jo tā nelaiž cauri gaisu, kas ir svarīgi, piemēram, zarnās, kur ir ļoti maz skābekļa un baktērijas dzīvo tikai bezgaisa vidē.

Jaunā tehnoloģija ļaus atteikties arī no dzīvnieku izmantošanu pētniecībā un ļaus padarīt efektīvākus un precīzākus klīniskos pētījumos, kur medikamentus pārbauda uz cilvēkiem.

Raidījuma ieraksts

Dalīties