Mūsu institūta pētnieki ir izstrādājuši viedās bojas “Spectromarine” prototipu, kas aprīkots ar mikrospektometru un tiešsaistes režīmā nodrošina augstas kvalitātes mērījumus, kā arī sniedz operatīvu informāciju par potenciālo ūdens piesārņojumu. Viens no potenciāliem šādas ierīces pielietojuma veidiem ir zivju fermu ūdens kvalitātes uzraudzīšana.

Optisko materiālu laboratorijas vadītājs Aleksejs Zolotarjovs un komercializācijas vadītājs Ģirts Ozoliņš portālam labsoflatvia.lv stāsta, ka “Spectromarine” analīzes veic reālajā laikā un praktiski uzreiz ar mikrospektrometra palīdzību. Viedā boja gan nedod tik plašus un precīzus datus, kā specializētās ūdens laboratorijas. Taču tā nodrošina datus reizi 30 minūtēs – dienu un nakti, saulē un lietū, vasarā un ziemā. Pašreizējā tirgū viedās bojas jau tiek piedāvātas, taču tās ir visai dārgas. Spectromarine” viedā boja varētu maksāt vairākus tūkstošus eiro. Cenu ietekmē sensoru komplektācija, ko konkrētais pasūtītājs vēlas.

“Spectromarine” viedā boja ir viens no četriem projektiem, kas ir saņēmis Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētajā Tehnoloģiju pārneses programmā. Tā līdzfinansē projektus, kas saskan ar misijas “Jūra 2030” prioritātēm.

Vairāk informācijas

Dalīties