Piektdien, 30. septembrī, no plkst. 17.00 līdz 21.00 norisinājās viens no apmeklētākajiem zinātnes pasākumiem mūsu institūtā - Zinātnieku nakts. Lai sniegtu priekšstatu par “vidējo cietvielu fiziķi” un tematiem, ko ikdienā pētām, apmeklētājiem bija sagatavotas apskates vietas katrā no pieciem institūta stāviem.

Pirmajā stāvā pasākuma viesiem bija iespēja iejusties tīrtelpu zinātnieka ikdienā, uzvilkt īpašu tērpu un stundu garā ekskursijā apskatīt tīrtelpas. Mikro un nanoierīču laboratorijas zinātnieki demonstrēja “stindzinošus” eksperimentus un tīrtelpu tērpu iespējas. Materize interesentiem pastāstīja, kā var pārdot zinātni vai savu izgudrojumu, kā arī piedāvāja sacensties ar Saules mašīnu modelīšiem. Nelielās grupiņās bija iespēja iepazīties ar Baltijas valstīs labākā SEM elektronu mikroskopa iespējām.

 

Otrajā stāvā EXAFS laboratorijas pētnieki demonstrēja 3D hologrammas un pastāstīja, kā tādas var izveidot mājās, savukārt Radiācijas fizikas laboratorijas zinātnieces demonstrēja hologrammas un to ieraksta iespējas ārus laboratorijas. Apmeklētāji varēja iemūžināt sevi pie foto sienas, pie kuras fotografējas visi prominentie institūta viesi. Vēl otrajā stāvā no Enerģijas iegūšanas un uzkrāšanas materiālu laboratorijas pētniekiem bija iespēja uzzināt par ūdeņraža iegūšanu no alumīnija atkritumiem. Savukārt speciālā stendā tika skaidrots mūžsenais jautājums, kas alķīmiķu prātus nodarbinājis vairākus gadu tūkstošus – vai iespējams varu pārvērst zeltā?

 

Trešā stāva vestibilā Zinātnieku nakts viesi varēja iejusties elektrona ādā un noskaidrot, kā tas jūtas mikroskopā. Šo pasākuma sadaļu gatavoja Mikroskopijas laboratorijas jaunieši, kuru vadībā apmeklētāji varēja piedalīties elektronu fitnesa nodarbībā.


Ceturtajā stāvā Optisko materiālu laboratorijas kolektīvs bija parūpējies par Instagramīgu foto filtru un citām foto lietām ar nosaukumu – analogs, jauks un fizikāls, nevis dusmīgs un digitāls.

 

Piektajā stāvā viesi varēja aplūkot zinātniskās laboratorijas un iekārtas, uzzināt visu par baterijām, kā arī vērot luminiscences eksperimentus. Bērniem bija izveidots īpašs interaktīvs stends “Izgaismo mani”, bet visi apmeklētāji varēja piedalīties viktorīnā “Vai vari uzminēt, kas ir palielinātais objekts?” Šajā stāvā uz apmeklētāju jautājumiem atbildēja Spektroskopijas laboratorijas, Enerģijas iegūšanas un uzkrāšanas laboratorijas, Ķīmijas tehnoloģiju un Mikroskopijas laboratorijas draudzīgās komandas.

 

Azartiskākie pasākuma apmeklētāji varēja piedalīties slepenā misijā - foto orientēšanās sacensībās. Atminot kvadrātkodos paslēpto slepeno paroli, varēja iegūt balvas ar institūta logo. 

 

Kopumā pie mums viesojās un dažādās aktivitātēs piedalījās vairāk nekā 600 interesentu. Apmeklētāju vecuma amplitūda – no dažus mēnešus veciem junioriem līdz senioriem 75+. Iepriekš bija pieteiktas bērndārznieku grupiņas un skolēnu klases no Baložiem, Limbažiem un Jelgavas, kā arī spontāni apkaimes iedzīvotāju apmeklējumi, lai paskatītos, kāpēc tik daudz cilvēku dodas uz institūtu. Arī institūta darbinieku bērni, mazbērni, radi un draugi tika iepazīstināti ar mūsu darbu un zinātniskajiem “brīnumiem”. Pēdējie viesi institūtu atstāja 21.48. 

 

Pasākums bija liels izaicinājums gan tiem Institūta darbiniekiem, kas tajā piedalījās pirmo reizi, gan tiem kolēģiem, kuriem jau ir vairāku Zinātnieku nakts pasākumu pieredze. Apmeklētāji, kā vienmēr, bija prasīgi: dažiem vajadzēja vienkāršiem vārdiem pastāstīt par kādu eksperimentu, demonstrējumu vai iekārtu, kamēr ar citiem izvērsās teju zinātniskās diskusijas, kas prasīja mūsu darbinieku zināšanas un pieredzi, skaidrojot, kāpēc notiek tas, kas notiek, kāpēc tas vispār ir vajadzīgs, un kādas ir izredzes nākotnē iegūt Nobela prēmiju.

 

Visbeidzot šis bija arī lielisks darbinieku iepazīšanas un saliedēšanās pasākums. Kopīgiem spēkiem stiprinājām institūta labo reputāciju un rādījām apmeklētājiem, ka šeit ir izcila vieta, kur nodarboties ar zinātni un inovāciju.

 

Uz tikšanos nākamgad!

Dalīties