2022. gada 14. jūlijā valdība apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātos rīkojumus par divu valsts pētījumu programmu (VPP) „Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” un „Digitālās humanitārās zinātnes” īstenošanu. IZM aicina zinātniskās institūcijas piedalīties projektu pieteikumu atklātajā konkursā, kas sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi tiks izsludināts tuvākajā laikā.

Līdz šā gada oktobrim noslēgsies šo abu programmu ietvaros 2020. gadā uzsāktie projekti, kurus īsteno astoņas Latvijas zinātniskās institūcijas.
Projekta „Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” vadītājs PhD. Kārlis Dreimanis skaidro: „Eksperimentālā augstas enerģijas daļiņu fizika ir viens no prominentākajiem zinātnes virzieniem pasaulē. Pateicoties šai programmai, arī Latvijas zinātnieku grupa ir spējīga saturīgi piedalīties daļiņu fizikas pētniecībā pasaules līmenī. Esam veiksmīgi iesaistījušies vairākos Eiropas Kodolpētniecības Centra (CERN) vadītajos paātrinātāju tehnoloģiju pilnveides un pētniecības projektos. Šīs VPP ietvaros īpašu uzsvaru likām tieši uz jauno zinātnieku piesaisti, tādējādi veicinot zinātniskās izcilības līmeņa izaugsmi Latvijā gan tagadnei, gan nākotnei. Ar šīs programmas atbalstu ir sperti lieli un nozīmīgi soļi augstas enerģijas fizikas kopienas izveidē Latvijā, taču daudz izaicinājumu un neatlaidīga darba vēl ir priekšā. ”

Vairāk informācijas

Dalīties