LZA, LZP un LZS laikraksta “Zinātnes Vēstnesis” jaunākajā numurā saruna ar mūsu institūta direktora palīgu, akadēmiķi Andri Krūmiņu par zinātniskās, akadēmiskās, administratīvās karjeras un kalnu virsotnēm.

Andris stāsta par izvēli studēt fiziku, pētnieciskā darba uzsākšanu Pusvadītāju fizikas problēmu laboratorijā un turpinājumu Cietvielu fizikas laboratorijā, disertācijas aizstāvēšanu, darbu ārzemēs un Elektrooptikas laboratorijas vadītāja pienākumiem toreiz jaundibinātajā CFI. 1982. gada beigās Andris kļuva par Segnetoelektriķu fizikas nodaļas vadītāju, 1984. gada pavasarī – par CFI direktora vietnieku zinātniskā darbā, bet no 1992. gadā – par institūta direktoru.

Sarunā tiek skarta arī Andra aizraušanās ar kalnu pārgājieniem un organizētajiem ceļojumiem institūta esošajiem un bijušajiem darbiniekiem un viņu ģimenēm. Kopš 1998. gada ir pabūts 23 braucienos, kuros pēc iespējas bija ietvertas vieglākas un grūtākas kalnu pastaigas: Korsikā, Dolomītu Alpos (Itālijā), Katalonijā, Skotijā, Turcijā, Baltijas jūras salās, Gruzijā, Melnkalnē, Portugālē, Ziemeļnorvēģijā, Islandē, Izraēlā, Bulgārijā, Santorini un citur. Šovasar plānots doties uz Tiroles Alpiem. Andris uzskata, ka katram, gan lieliem, gan maziem, ir jākustas. Bez kustības nav ne veselības, ne spara.

Pilns satrunas teksts

Dalīties