Datu pārraides plūsma arvien palielinās un, lai nodrošinātu informācijas pārraidi reāllaikā, ir nepieciešams lielāks datu pārraides ātrums. Sakaru sistēmu ātrdarbības palielināšanā nozīmīga loma ir optisko signālu pastiprināšanai. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes zinātnieki sadarbībā ar partneriem no mūsu institūta un SIA «AFFOC Solutions» izstrādājuši platjoslas optiskā pastiprinātāja prototipu šķiedru optisko sakaru sistēmu veiktspējas uzlabošanai.

Sadarbība norit ERAF projekta «Efektīvu apvalkā pumpētu šķiedru optisko pastiprinātāju izstrāde telekomunikāciju sistēmām» ietvaros, izmantojot dažāda leģējuma šķiedras un efektīvu apvalka pumpēšanas paņēmienu, izstrādājot jauna veida pastiprinātāju, kas paredzēts sakaru sistēmām, piemēram, optiskajam internetam un visam, kas saistīts ar datu pārraidi.

Prototips ir aprobēts reālā sakaru sistēmā, sadarbībā ar RTU HPC centru, kas ir lielākais superdatoru jeb augstas veiktspējas skaitļošanas resursu nodrošinātājs Latvijā. Zinātnieki turpina pilnveidot projektā izstrādāto prototipu, lai sasniegtu augstāku tehnoloģijas gatavības līmeni un varētu to komercializēt.

 

Video sižets

Vairāk informācijas

Dalīties