Lai palielinātu eksakto un inženierzinātņu studentu skaitu, interese par šīm jomām jāveicina jau bērnudārzā. It sevišķi tagad, kad atsevišķām nozarēm, tai skaitā, kosmosam, ir ievērojams tehnoloģiju pārneses potenciāls, uzskata zinātņietilpīgās uzņēmējdarbības konferences “Deep Tech Atelier” eksperti.

Zinātniski ietilpīgu tehnoloģiju uzņēmējdarbībai veltītajā konferencē “Deep Tech Atelier” Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pieminēja, ka valsts palielinājusi finansējumu fundamentālajām zinātnēm par 32%. Tiesa, pieejami līdzekļi ir nozares izaugsmes viena monētas puse, otra – cilvēki, kas var ne tikai pētīt, bet arī likt lietā un komercializēt šos pētījumus. Viena no zinātnes jomām, kas strauji attīstās un kļūst arī par viedās ekonomikas daļu, ir kosmoss. Tāpēc nākotnē aizvien vairāk būs nepieciešami cilvēki, kas varēs un vēlēsies strādāt šajā nozarē.

Kā pozitīvs piemērs ir minēta “Jauno fiziķu skola”, kas ir Latvijas augstskolu studentu iniciatīva, kuras mērķauditorija ir vidusskolēni. Katra sestdiena tiek veltīta kādai noteiktai ar fiziku saistītai tēmai. Mērķis ir parādīt to, ko parasti nedara skolās: ne tikai fizikas sarežģītību, bet arī tās pievilcību. “Jauno fiziķu skola” šogad notiek jau 12. gadu un ik mēnesi tajā piedalās apmēram četri simti skolēnu.

 

Vairāk informācijas par citiem ieteikumiem un jau paveikto

Dalīties