Žurnāla IR 28. aprīļa numurā mūsu institūta Optisko materiālu laboratorijas vadītājs un vadošais pētnieks Aleksejs Zolotarjovs stāsta par to, kā kopā ar kolēģiem strādā ar optiskajiem materiāliem, apskata to apskata kristāliskās struktūras, kā arī kontrolēti ietekmē tās un ar optiskām metodēm pēta, kādi procesi tajās notiek. Pašlaik norit darbs pie pārklājumiem ar luminiscējošām īpašībām. Nākotnē šādus materiālus varētu izmantot automašīnu un ceļazīmju ražošanā.

Šajā laboratorijā pirmo reizi pasaulē tika izmantota plazmas elektrolītiskā oksidēšana pārklājumu izgatavošanai tieši ar mērķi pētīt to optiskās īpašības; vēlāk tā tika pielāgota konkrētam mērķim iegūt no pārklājuma materiāla specifiskas optiskās īpašības. Rezultātā noskaidrojās, ka modifikācijas iespējas ir ļoti lielas.

Pārklājumu modificējot vai uzlabojot tā struktūru, to var pielietot arī citām vajadzībām - piemēram, radiācijas noteikšanai. Paredzams, ka nākotnē tiks atklāti arvien jauni izmantošanas veidi. Piemēram, šobrīd zinātnieki izvērtē, kā pielietot šo metodi un pārklājumus kā gāzes sensorus, kā arī dažādās citās jomās, piemēram, kosmosa kuģu pārklāšanai un informācijas ieguvei par vidi kosmosā.

 

Pilns raksta teksts

Dalīties