Ministru kabinets ir apstiprinājis Ekonomikas ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu “Par Latvijas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta fonda iniciatīvas aktualitātes pārskatīšanu”, kas iezīmē jaunu modeli publiskā sektora, uzņēmumu un zinātnes sektora labākai un strukturētai sadarbībai un pārvaldībai. Tā nolūks ir sekmēt plašāku inovāciju izstrādi un ieviešanu.

EM ziņojumā uzsver nepieciešamību veidot labāku institucionālo un Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas pārvaldību. Tas sniegs iespēju ne tikai uzlabot sadarbību starp galvenajām pētniecības, attīstības un inovāciju politiku veidojošajām un ieviesošajām institūcijām, bet arī labāk plānot finansējuma investēšanu šajā jomā, kā arī radīs skaidru ietvaru uzņēmēju, zinātnieku un valsts sadarbībai pētniecības, attīstības un inovāciju sekmēšanai.

2022. gadā ir iecerēts sākt jauna inovāciju institucionālās pārvaldības un Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas pārvaldības modeļa īstenošanu. Šīs reformas mērķis ir nodrošināt gan labāku inovāciju un pētniecības politikas izstrādē un ieviešanā iesaistīto institūciju sadarbību, gan uzlabot sadarbību starp inovāciju sistēmas partneriem – uzņēmumiem, zinātnes un pētniecības sektora pārstāvjiem, kā arī valsts pārvaldi.

Latvijā ir noteiktas piecas Viedās specializācijas stratēģijas jomas, kas nostiprinātas Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnēs 2021.–2027. gadam, un kurās koncentrējams pētniecības, attīstības un inovāciju finansējums 2021.–2027. gadu periodā. Šīs jomas ir:

  • zināšanu ietilpīga bioekonomika;
  • biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija;
  • fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas;
  • viedā enerģētika un mobilitāte;
  • informācijas un komunikācijas tehnoloģijas.
 

Vairāk informācijas

Dalīties