Balstoties uz 2022. gada 1. februārī Ministru kabinetā apstiprināto Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu "Zinātnes un augstākās izglītības finansējuma sasaiste ar zinātnisko institūciju starptautiskā novērtējuma rezultātiem", otrdien, 2022. gada 19. aprīlī, valdībā tika izskatīti un atbalstīti jauni MK noteikumi “Zinātniskās darbības bāzes finansējuma piešķiršanas kārtība”.

Noteikumi nosaka, kā turpmāk zinātniskajām institūcijām tiks piešķirts zinātniskās darbības bāzes finansējums, sasaistot piešķirto finansējumu ar zinātnisko institūciju rezultātiem un starptautisko izvērtējumu. Ieviestās pārmaiņas mazinās administratīvo slogu, veicinās lielāku caurspīdīgumu, palielinās piešķirtā finansējuma stabilitāti un prognozējamību, kā paaugstinās zinātnisko institūciju sniegumu.  Integrācija ar starptautiskā novērtējuma rezultātiem ir nodrošināta arī ar iekšējo un ārējo konsolidāciju un pārvaldības uzlabošanu, kur nozīmīga ir sasaiste ar Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plānu (ANM) Latvijai.

Šie noteikumi tiks piemēroti, sākot ar 2022. gadu, attiecībā par papildus pieejamo zinātnes bāzes finansējumu 7,6 miljonu eiro apmērā. Līdz ar to spēku zaudēs līdzšinējā kārtība, kādā tika aprēķināts un piešķirts zinātnes bāzes finansējums.

 

Vairāk informācijas

Dalīties