2022. gada 7. aprīlī Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) pārstāvji apmeklēja LU Cietvielu fizikas institūtu (LU CFI) ar mērķi starp abām iestādēm nodibināt ciešākus kontaktus nākotnes sadarbībai. EKA delegācijas sastāvā bija atbalsta inženieris un atbildīgais par sadarbību ar Latviju un Slovēniju Karols Bžostovskis (Karol Brzostowski), jauno, asociēto un sadarbības valstu pārdošanas vadītājs Stīvens Eirijs (Stephen Airey) un EKA industriālais koordinators Latvijā Dāvids Štēbelis.

Vizītes laikā viesi tikās ar zinātniekiem un vadību, kā arī iepazinās ar LU CFI laboratorijām, galvenajiem pētījumu virzieniem, īstenotajiem projektiem, sadarbības partneriem, infrastruktūru un piedāvātajām pētniecības un attīstības iespējām. Tāpat viesi uzzināja par LU CFI līdzšinējo sadarbības pieredzi ar EKA, tai skaitā izaicinājumiem un kopīgajiem saskarsmes punktiem. Noslēgumā tika pārrunātas LU CFI un EKA nākotnes sadarbības iespējas.  

Stīvens Eirijs bija gandarīts par sekmīgi aizvadīto vizīti un jēgpilnajām diskusijām, jo tika izrunāti problēmjautājumi un meklētas iespējas, kā tos risināt. Viņš priecājās, ka LU CFI jau ir viens sekmīgs EKA projekts, kura īstenošanā iesaistītie pētnieki var sniegt vērtīgus padomus saviem kolēģiem, kas tikai plāno pieteikt savus projektus EKA uzsaukumos. Viesi novērtēja gan LU CFI modernizēto infrastruktūru, gan augstas klases zinātniekus – galvenos priekšnosacījumus, lai nākotnē starp EKA un LU CFI veidotos cieša un uz izaugsmi vērsta sadarbība.    

LU CFI direktora vietnieks Andris Šternbergs komentējot EKA vizīti uzsvēra, ka šāda tieša komunikācija un cilvēku satikšana, iepazīšanās ar vidi un infrastruktūru, kas pēdējos divos gados ir iztrūkusi, ir visproduktīvākais veids sadarbības veicināšanai un augstu novērtēja EKA pārstāvju kompetenci un ieinteresētību.

Dalīties