2021. gada aprīlī noslēdzās ziedotāja SIA “Mikrotīkls” projektu konkurss dabaszinātnēs un medicīnā, kur no 27 projektu pieteikumiem tika atbalstīti 9. Viens no apstiprinātajiem projektiem ir “Fāzes atgūšanas algoritmu ieviešana iegultās sistēmās”, kuru izstrādā mūsu institūta Redzes uztveres laboratorijas vadošais pētnieks Varis Karitāns.

Projekts veltīts iteratīvu objekta fāzes atgūšanas algoritmu ieviešanai iegultās sistēmās. Skaitļošanas optikā iteratīva fāzes atgūšana no intensitātes mērījumiem kļūst arvien populārāka, jo šādi algoritmi ir viegli ieviešami optiskās sistēmās, tie ir efektīvi gadījumos, kad signāla/trokšņa attiecība ir zema, tie spēj atgūt fāzi no ļoti retinātiem datiem. Šo algoritmu trūkums ir to lēnā darbība, un šī trūkuma dēļ to izmantojamība praktiskās sistēmās objekta fāzes rekonstrukcijai reālā laikā ir ierobežota. Projekta mērķis ir iteratīvu fāzes algoritmu paātrināšana, tos ieviešot digitālos signāla procesoros.

Vienā no projekta posmiem nepieciešama Zemax programmatūra gaismas izplatīšanās modelēšanai, kā arī optika/optomehānika un ķimikālijas, lai izveidotu mikrolēcas pētāmā objekta difrakcijas ainu iegūšanai. Silīcija vaferu apstrādei un plāno kārtiņu veidošanai tiek izmantotas institūta tīrtelpas.  Tāpat tīrtelpās pēc mikrolēcu darbības simulācijas programmā Zemax tiks izgatavotas izvēlētās struktūras.

Vairāk informācijas: https://www.fonds.lv/par-mums/zinas/zina/t/70664/

Dalīties