7. marta Latvijas Radio 1 raidījuma “Zināmais nezināmajā” pirmajā daļā saruna ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes dekānu, profesoru Kasparu Kovaļenko par to, cik lielā mērā un kam ir labi attīstīti ožas orgāni un kāpēc cilvēku dzīvnieku  pasaulē atšķiras viedoklis par, kas ir smaka un kas aromāts.

Raidījuma otrajā daļā par to, ka tehnoloģijas ļauj veikt dažādas funkcijas ātrāk, precīzāk un efektīvāk. Dažkārt šīs funkcijas ir ne tikai tādas, kas var aizstāt cilvēka roku darbu, bet pat maņas. Viens no šādiem rīkiem ir elektroniskais deguns, ierīce, kas ļauj monitorēt dažādas smakas vidē un ziņo par gaisa piesārņojuma pārkāpumiem. Kā darbojas e-degums, kāpēc tas vajadzīgs un kā to izmanto Latvijā, skaidro mūsu Cietvielu fizikas institūta pētniece fiziķe Līga Grīnberga un Valsts Vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktore Daina Kalēja.

 

Raidījuma ieraksts

Dalīties