Ar pirmo apaļā galda sanāksmi 9. februārī sākās Zviedrijas institūta (Svenska institutet) un Latvijas un Igaunijas atjaunīgās enerģētikas nozares pārstāvju sadarbības projekts BASREHRT (Baltic Sea Renewable Energy and Hydrogen Experts Roundtable). Apaļā galda diskusiju cikls ir veltīts atjaunīgās enerģijas un jo īpaši ūdeņraža izmantošanas potenciālam drošas un konkurētspējīgas elektroenerģijas izstrādes iespējām reģionā.

Projekta mērķis ir izveidot sadarbības platformu ap Baltijas jūru, lai mobilizētu un palielinātu sadarbību starp ūdeņraža un atjaunīgās enerģijas nozaru dalībniekiem, un kura rezultātā tiktu identificēti pārrobežu sadarbības projekti. Zviedrijas institūta iniciētā BASREHRT projekta pirmā apaļā galda tikšanās – Latvijas nacionālā ietvara diskusija "Ko mēs varam darīt kopā?" notika Rīgā. Tajā piedalījās Latvijas Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Ūdeņraža asociācijas, LU Cietvielu fizikas institūta, AS "Latvenergo", SIA "Schwenk Latvija", "Conexus Baltic Grid", SIA "Ventspils nafta" termināls, VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga””, SIA "Rīgas satiksme", Vēja enerģijas asociācijas, Latvijas pašvaldību un reģionu enerģētikas aģentūru u.c. pārstāvji. Zviedrijas pusi pārstāvēja Zviedrijas Ūdeņraža asociācija, Chalmera Tehnoloģiju universitāte, Nillsson Energy un citi atjaunīgās enerģijas nozares pārstāvji. Pārstāvju dalība tika nodrošināta gan attālināti, gan klātienē.

Latvijas Ūdeņraža asociācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Starikovs diskusijā uzsvēra, ka īpaši atbalstāms ir uzsāktais AS "Latvenergo", Cietvielu fizikas Institūta un Latvijas Ūdenŗaža asociācijas kopdarbs, lai veicinātu pielietojamo ūdeņraža tehnoloģiju un kompetences pārnesi, un vienlaicīgi attīstītu viedās enerģētikas energosistēmu veidošanos gan Latvijas pilsētās un reģionos, gan industriālās energokopienās, gan jaunu uzņēmējdarbības modeļu izveidē saistībā ar sintētisko degvielu ražošanas potenciāla attīstību.

 

Vairāk informācijas

Dalīties