No 3. februāra līdz 17. martam Baltijas valstu zinātnieces aicinātas pieteikties prestižajai "L'Oréal-UNESCO" Baltijas jauno talantu programmai "Sievietēm zinātnē".

11. februāris ir Starptautiskā sieviešu un meiteņu diena zinātnē. Tādēļ Delfi uzrunāja trīs izcilas zinātnieces, kuras saņēmuši balvu "Sievietes zinātnē", izjautājot, kā viņu veiktie pētījumi progresējuši pēdējā gada laikā, kādas pārmaiņas zinātniskajā izpētē ieviesusi pandēmija un kādi ir izaicinājumi zinātnē sievietēm.

Starp viņām ir arī mūsu institūta "EXAFS" spektroskopijas laboratorijas zinātniskā asistente Inga Pudža. Intervijā Inga pastāsta par to, ka balvu saņēmu par tādu viedo materiālu izpēti, kas maina savu krāsu temperatūras ietekmē. Pagājušā gada nogalē viņa iesniegusi savu doktora disertāciju, kā arī piedalījusies vairāku zinātnisko rakstu sagatavošanā. Viņa lepojos ar to, ka viņas darbs ir daļa no pētījuma, ko Latvijas Zinātņu akadēmija atzina par vienu no 2021. gada nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem Latvijā.

Delfi intervē arī Danu Kigitoviču, kas ir ārste rezidente nefroloģijā Rīgas Stradiņa universitātē un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, asistente Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedrā, kā arī praktikante Latvijas Organiskās sintēzes institūtā un Vitu Rovīti, vadošo pētnieci un Molekulārās un Funkcionālās genomikas pētnieciskās grupas vadītāju Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, kā arī Valsts iedzīvotāju genoma datubāzes vadītāju.

 

Pilns raksta teksts

Dalīties